Защо е тоя зор да се върне хартиената бюлетина? Ето защо

Хартиена бюлетина Снимка: БНТ, архив

Автор: Владимир Йончев, offnews.bg

Не е важно как гласуват хората, важно е кой брои бюлетините, е казал Йосиф Висарионович Сталин.

Да, важно е. А машините объркват работата. Изкарват такива резултати, каквито гласоподавателите пуснат.

Затова първата работа, с която се захванаха ГЕРБ, ДПС и БСП бе да върнат хартиените бюлетини.

Не с бюджета, не с тока, не с инфлацията, не с Плана за възстановяване, не с всички дъвки, с които ни заблуждаваха, че им трябва работещ парламент. Захванаха се с връщането на хартиените бюлетини.

Днес парламентарната правна комисия прие промени в Изборния кодекс, а в петък ще ги гледат в пленарна зала и благодарение на новото „хартиено мнозинство“, вероятно ще ги приемат.

Защо е тоя зор да върнат хартиените бюлетини?

Нека си припомним наше разследване от 2015 г. То е цяла поредица. И дава отговор защо ГЕРБ, ДПС и БСП толкова мразят машините.

Изборите от 2015 г. са исторически за българското политическо мошеничество. Те надграждат и надхвърлят завета на Сталин. Не само е (меко казано) съмнително дали много от комисиите са преброили правилно гласовете в урните. Съмнително е дали изобщо протоколите на комисиите са стигнали до ЦИК или някой ги е преправил по пътя.

На теория всеки протокол има свой уникален номер. Да, ама не. Много от протоколите са с еднакви серийни номера:

Да, изборите не са фалшифицирани. Само ‘уникалните’ номера на протоколите са еднакви

Протоколи в София имат различни серийни номера на първата и втората си страница. Но за сметка на това еднакви „уникални“ номера с други секции.

Протоколи с еднакви „уникални“ номера и в София

В Пернишкия квартал „Църква“ застъпниците получават протокол, според който кандидатът на ГЕРБ има 11 гласа. Но в ЦИК е подаден друг протокол, според който кандидатът на ГЕРБ вече има 112 гласа. Двата протокола са с различни серийнйи номера. Вторият не е подписан от всички членове на комисията.

Колко взема ГЕРБ в кв. Църква в Перник – 11 или 112 гласа?

София, Лозенец. В една от секциите БСП получава 33 гласа за листата си със съветници и 31 гласа за кандидата си за районен кмет. Колко мислите, че е получил кандидата им за кмет на София в тази секция? Получил е 0. При положение, че в цяла София гласовете на БСП за листа, районен кмет и кмет на града почти напълно съвпадат.

Истина ли е това? 31 гласуват за БСП, нито един за Мирчев

В една от секциите във Варна „Движение 21“ на Татяна Дончева получава 7 гласа с преференции и 14 гласа без преференции, поне така е записано в протокола. Но ако си мислите, че 14+7=21, грешите. В протокола е записано, че общият сбор на 14 плюс 7 е …седем. И този резултат е въведен в ЦИК.

Как 21 преференции дават само 7 гласа

Пак във Варна. Наш читател ни пише, че той и майка му са гласували с преференция за един и същ човек. Значи би трябвало да има поне 2 гласа. Но не – има само 1.

В протокола на същата секция пише, че Реформаторският блок е получил 20 гласа без преференция. Но после тази цифра е зачеркната и преправена на 4. Без подпис и печат.

Къде е преференцията ми? Изчезна

Да се заличат две трети или четири пети от гласовете на една малка партия не е най-лошото. Има и по-малки партии. На тях им заличават всички гласове.

В секция в софийския квартал Лозенец „Зелените“ имат 3 преференции. Значи би трябвало да имат поне 3 гласа. Но не – в протокола имат 0 гласа.

Незачетен вот в протокол за София, район Лозенец

За сметка на това гласовете на ГЕРБ се увеличават.

В секция в столичния район Средец от 104 стават 124.

В същата секция в София са доставени 800 бюлетини. Но в урните са намерени 853.

Корекции без подпис, никакви преференции и още абсурди в столична секция

В резултат на всички тия шмекерии през 2015 г. невалидните бюлетини за общински съветници са 463 695 или 14%. На изборите сега с машинното гласуване невалидните бюлетини са само 9 042 – под половин процент.

Давате ли си сметка колко много е 14%? Това е повече от резултата, който получава ДПС. Нали разбирате, че тези гласове са подадени за някого. Но важното е кой брои хартиените бюлетини. Които не му харесват, просто не ги брои. Драсва една черта и ги пише невалидни.

В гласуването за кметове невалидните бюлетини са само 5% – просто кандидатите на ГЕРБ и ДПС печелят убедително и не си струва труда и риска като при бюлетините за съветници.

463 695 невалидни бюлетини за листа (14%), 175 562 – за кмет (5,32%)

Това, че гласовете на живите се зачитат, само когато ти изнася, е едната екстра на хартиените бюлетини. Другата е, че и мъртвите гласуват.

В секция в столичния квартал Лозенец по списък право да гласуват имат 300 души. Гласували са 299 – невиждан за София рекорд. Наш читател от същата секция ни пише, че само в неговия блок между датата на определяне на избирателните списъци и датата на гласуване са починали двама души. Но поне на един от тях смъртта не му е попречила да гласува.

Протокол с 99% активност в Лозенец, покойници ли са гласували?

Всички големи шмекерии се заверяват с мантрата „Нали има съд, нека той реши!“. Няколко партии подават жалба до съда, че в две от секциите всички подписи на всички членове на комисията в протоколите са фалшифицирани. Експертизата е категорична, че подписите са фалшиви и съдийката по делото я приема. Но решава, че фалшифициран протокол не е причина да се касират изборите, а въпросът кой е фалшифицирал протоколите е „ирелевантен“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.