Откриха гилзи от ловна карабина, разследват отмъщение на мигрант, трафик на хора или на наркотици

Петър Бъчваров

Гилзи от ловна карабина са открити на територията на България. Предполага се, че това е оръжието, с което е извършено убийството на граничния полицай Петър Бъчваров в понеделник вечерта край българо-турската граница, съобщава Нова тв.

Зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова тв, че гилзите са намерени на територията на южната ни съседка и със сигурност е стреляно от там. Това ставало ясно и от следите, които са останали по джипа, по който е стреляно. По думите му съществува и версия за отмъщение от страна на недопуснат у нас мигрант.

„Тази агресия е необяснима и за мен. Досега, през последните 50 години, не е извършван такъв акт”, каза още Станимир Станев.

Според зам.-главния секретар на МВР техниката по българо-турската граница не е поддържана добре през последните години. „Тази техника е изградена преди доста години. Работеща е, поддържа се с наличните средства, но проблемът е, че от малко повече от 2-3 години назад за тази техника реално не са отделяни необходимите ресурси, за да бъде абсолютно на 100% ефективна”, уточни Станев. Той обаче подчерта, че служителите на реда, които охраняват периметъра, са добре оборудвани и разполагат с два пълнителя – един с бойни и един със стоппатрони. На лобното място на граничния полицай обаче нямало стационарни камери, които да са уловили момента на престрелката.

Станимир Станев подчерта нуждата от нова ограда на границата ни с Турция, подобна на тази между нея и Гърция. По думите му това не означавало, че старата трябва да бъде премахната.

„Може да е провокация“

Криминалистът Иван Савов, бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов и синдикалистът на вътрешното министерство Илия Кузманов коментираха в „Здравей, България” убийството на граничен полицай край Елхово, за което бяха задържани двама турски граждани в южната ни съседка.

Експертите коментираха новината, че гилзи от ловна карабина бяха намерени на лобното място на Петър Бъчваров. Според проф. Радулов е възможно да е стреляно от турска територия, но гилзите да попаднат у нас. Иван Савов заяви, че няма проблем да бъде установено оръжието, нанесло фатален за българския полицай изстрел, както и калибърът му. „Напълно възможно е това да е някакъв вид провокация”, смята криминалистът.

По думите на един от синдикалните лидери в МВР Илия Кузманов наслагването на няколко подобни трагични случаи за по-малко от 70 дни е показателно за проблем, който съществува в МВР. „Ако върнем нещата назад, това са едни 12 години, в които ние пряко сме наблюдавали процеса, искали сме корекции”, каза той. Според него категоричната истина е, че за подобни трагедии са виновни политиците.

Граничният полицай готвел сватба

Загиналият при престрелка до елховското село Голям Дервент граничен полицай е готвел сватба с любимата си, съобщи Нова тв.

Петър Бъчваров е на 32 години. Последните 8 от тях е на служба в „Гранична полиция“. Родом е от Елхово, неговият баща е бил началник на местното управление на МВР. Майка му е учителка. Едно дете е в семейството. Петър не е бил женен, но негови близки споделят, че е планирал сватба с приятелката си.

От основното училище, през школата в Пазарджик, до работата рамо до рамо на граничната бразда, синът на Величка Динева и убитият Петър Бъчваров са почти неразделни. Един изстрел променя това. „Снощи в 5 часа са били заедно и си бил купил кола. Тази вечер имали уговорка да почерпи за новата кола. Отиде на смяна и не се върна“, каза жената. Тя познава убития Петър от малък. Често изпитва страх за сина си, който също е граничен полицай. „Нашите полицаи не са защитени. Носи пистолет, няма право да стреля – ми той го носи само да му тежи“, споделя Величка Динева.

Хората в района виждат мигранти всеки ден. Напоследък все по-често. Потресени са от убийството на граничния полицай. Жителите на пограничните села смятат, че докато България и Турция не се разберат каналджиите да бъдат спирани още преди границата, ситуацията няма да се промени.

Шокирани от случилото се, хората от селото споделят, че мигранти ежедневно преминават границата ни и от години живеят в страх.

„Аз съм работил горе на границата от януари месец до април. Полагахме кабели на камерите и сме ги виждали. Турците им помагат. Слагат стълби, качват се и минават“, сподели местен жител пред bgonair.

Хората в Елхово се опитват да намерят обяснение как се стигна до смъртта на младия граничен полицай и кой носи отговорност. Негласно се знаело, че на полицаите им е забранено да стрелят.

„Едно време такива полицаи нямаше, ходеха военни, пак по двойки, а сега един решава и гърми“, коментира възрастен мъж от селото.

Погребението на сержант Бъчваров ще е днес в гробищния парк на Елхово. Утре е обявен и за ден на траур в града.