Десислава Иванчева и Биляна Петрова арестувани, влизат в затвора

Десислава Иванчева и Биляна Петрова Кадър: БНТ

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева влиза в затвора, за да изтърпи 6-годишна присъда за подкуп. Върховният касационен съд, който от март умуваше по делото срещу нея, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, в сряда постанови окончателното си решение. Освен това Иванчева е осъдена да плати и 12 000 лв. глоба.

Петрова е осъдена на 5 години затвор и 10 000 лв. глоба. Присъдата на Дюлгеров е 4 години лишаване от свобода и 8000 лв. глоба. На практика върховните съдии потвърждават решението на апелативната инстанция, като единствено намаляват размера на наказанията на тримата. Какви са мотивите им ще бъде ясно, когато решението бъде качено на сайта на съда. А това може да се случи, когато прокуратурата официално уведоми съда, че е предприела действия по привеждане на осъдените в затвора.

Апелативният спецсъд прие, че Иванчева е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ.

Иванчева и Петрова бяха зрелищно арестувани пред Спортната палата в София. Акцията се ръководеше от Иван Гешев, който тогава беше спецпрокурор. Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. През юни 2021 г. ВКС освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лева, а след това и Петрова бе пусната срещу 8000 лв. Междувременно миналия ноември Иванчева роди момче. Задържането им под стража и домашният арест се зачитат като изтърпяна присъда. Те ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване.

Тази сутрин във Фейсбук Биляна Петрова написа „Арестуват ме“. Десислава Иванчева съобщи „Приятели, осъдена съм на 7 години. След половин час заминавам за затвора в Сливен“.

Иванчева предаваше на живо във Фейсбук задържането си.