Глобиха Google с $390 млн., задето следи незаконно потребители

Гугъл Снимка: Пиксабей

Глоба от 391,5 млн. долара ще трябва да плати интернет гигантът Google , който е притежаван от компанията-майка Alphabet заради незаконно проследяване на местоположението на потребители в 40 американски щати, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на съобщение от офиса на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

Разследването е установило, че Alphabet не е уведомила потребителите, че услугите за проследяване на местоположението са включени автоматично за при активности на потребителите свързани с приложения и ползването на интернет посочи Джеймс в изявление.

Основният момент в обвинението беше практиката на компанията, която казваше на потребителите, че могат да изключат проследяването на местоположението в настройките си от „История на местоположенията“, но не и да ги уведоми, че в настройките „Активност в мрежата и приложенията“ също се събират данни за местоположението им.

Технологичната компания трябва също да реформира своите практики, за да бъде по-прозрачна с потребителите„, допълни Джеймс.

Google тихомълком е проследявала своите потребители с цел да се реализират печалби и сега ние виждаме резултата пред правосъдието. Всеки човек трябва да може да взема свои собствени решения относно своите данни и как се използват. Ние ще продължим да държим компаниите, които нарушават закона, отговорни и ще защитаваме потребителите от дружества, които поставят печалбите пред интереса на хората„, каза още главният прокурор на Ню Йорк.

Google използва данните за клиентите, които събира, за да създаде подробни профили и да насочва реклами от името на своите рекламни клиенти.

Данните за местоположението могат да разкрият до голяма степен самоличността и навиците на дадено лице и могат да се използват за неговото профилиране, предава още ДПА.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.