„България и Румъния не са дорасли за Шенген“

„България и Румъния не са дорасли за Шенген“ – под това заглавие електронният сайт на австрийските радио и телевизия (ОРФ) публикува снощи информация за посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия и за срещата с хърватския му колега Андрей Пленкович, след която австрийският канцлер е заявил, че подкрепя приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, но отхвърля приемането на България и Румъния.

На пресконференция Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария. „Изпитваме изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична стана в ЕС“, отбеляза Нехамер, цитиран от Сега.

Той припомни, че още през 2015 година Австрия е приела и осигурила закрила на много хора. В момента дава сигурност и закрила на десетки хиляди хора от Украйна. Освен това вече са постъпили 95 000 молби за получаване на бежански статут, като много от хората нямат право на този статут. Според Нехамер най-големият проблем е фактът, че голямата част от пристигащите са без регистрация. Съществуващата система трябва да се промени, заключава Нехамер. Необходима е директива за връщане, за да е възможно търсещите бежански статут, които идват от сигурни трети страни, да бъдат връщани по-бързо.

„Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно“, заяви канцлерът. „Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство.“

В Загреб австрийският канцлер заяви, че за разлика от другите две страни Хърватия изпълнява своите задължения. „Ние ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство“, цитира ОРФ и допълва, че вероятно още в навечерието на посещението той е смекчил заплахата на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за налагане на вето. „Тъй като Хърватия е за пример в изпълнението на пограничната охрана, не виждам проблем за нея. За държавите ще се гласува поотделно.“ Карнер не е пожелал да вземе отношение: „В момента преговаряме усилено“, е лаконичното му изявление.

1 Коментар

  1. Какъв Шенген, какви 5 лева с тия (не тея) оправдателни присъди на Ем. Масларова, на Цвъки (няколко), на Огнян Донев, на Хр. Бисеров (няколко), на Богомил Манчев (с най-скъпата за времето си гаранция (500 хил. лв.), на…? Какъв Шенген, какви 5 лева щом всичко се покри и затаи с тия (не тея) н’ам колко си фирми бяха, свързани с т. н. Панамска сделка ли беше, друго ли(?), с изчезването и появяването на Петко Сертов, с откраднатото и непоявило се тефтерче на Красьо Черничкия, с приземилия се след прелитане на няколко държави самолет на летището м/у Търговище, Шумен и Разград (даже са имали време и да го покрият с някакъв гюрук), с неразкритите убийства на Луканов, на Ил. Павлов, на братята Илиеви, на Надя Дункин, на Татяна Титянова, на Иван Тодоров – Доктора, на …, с неприкосновеността на Брендо, с неразкритото отвличане (и (за щастие връщане) после) на дъщеря му, с неразкритото покушение срещу Алексей Петров (оцелял за негово щастие), с…? Какъв Шенген, какви 5 лева с тоя гмеж от червеногъзи ком/болшевики/сталинисти/путинисти у нас? Какъв Шенген, какви 5 лева с Маджо в Гщаадт, с Шиши, Данчо Ментата и др. под. в парламента, с групировката ТИМ (най-недосегаемата от всички), с…? Какъв Шенген, какви 5 лева с тоя моч с вирнатия шмайзер в центъра на София, с оня на „Бунарджика“ в Пловдив, с…? И т. н. и т. н. Шенген. Тука, у Евразийското блато при пияндурската матушка.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.