Ясен Тодоров: Максималното наказание за Георги Семерджиев е 30 г. затвор

Георги Семерджиев

30 години затвор е максималното наказание, което може да получи Георги Семерджиев, който уби две млади жени, след като дрогиран катастрофира с джипа си на бул. „Черни връх“ в София, каза заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров по БНТ.

Прокуратурата повдига пет обвинения срещу Семерджиев, най-тежкото от които е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Ясен Тодоров обясни, че по нашето законодателство, ако съдът, хипотетично, наложи на Семерджиев максималната присъда по най-тежкото престъпление, което е 20 г. затвор, при т. нар. „комулация“ на останалите наказания, той може да получи още 1/2 от най-тежкото наложено му наказание, което ще добави още 10 години затвор. Т.е. максималната присъда, която Семерджиев може да получи е 30 г. лишаване от свобода.

Тодоров обясни, че според действащия закон няма как в подобен случай прокуратурата да претендира за умисъл на престъплението и призова за законодателни промени, насочени срещу пияните и дрогирани шофьори.

Извършеното от Семерджиев е квалифицирано като деяние с висока обществена опасност.

„Причиняването на смърт е по доста утежняващи вината обстоятелства – бяга от местопроизшествието, шофира след наркотици и е неправоспособен. За да може да се квалифицира престъплението с умисъл, трябват промени в закона за това как се квалифицират престъпленията от пияни и дрогирани водачи“, посочи Тодоров.

Той изтъкна, че досъдебното производство по случая е приключило изключително бързо благодарение на добрата работа на разследващите.

Домашният любимец на Ясен Тодоров – кучето Мечо, което е прибрано от улицата, също помогнало на разследването като открило стълбата, с която полицайката Симона Радева съдействала на Семерджиев.

Отделно от разследването на катастрофата на бул. „Черни връх“, по което вече има внесено обвинение в съда, НСлС е образувала досъдебно производство и за икономическата дейност на Георги Семерджиев. Проверява се каква дейност са извършвали фирмите му, плащани ли са данъци, има ли данни за пране на пари и как Семерджиев си е позволявал този стандарт на живот.

Продължава разследването и за т.нар. „полицейски чадър“ над него.

Ясен Тодоров коментира и проблема с трафика на мигранти и зачестилите гонки, при които се раняват или загиват полицаи. Според него всичко това се дължи на недостатъчно добрата охрана на границата като мигрантите изобщо не трябва да се допускат към вътрешността на страната.

Той допълни и че над 95% от актовете на прокуратурата в съда завършват с осъдителни присъди.