Наталия Киселова: Няма да брои машината, ще брои СИК – това искат с промените

Наталия Киселова

„Всъщност няма да брои машината. Ще броят членовете на СИК. Това е същината, а не толкова, че се възстановява възможността от април миналата година, когато имахме възможност да изберем технологията, чрез която да гласуваме – чрез машина или на хартия.“

Това мнение изрази пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която анализира промените в Изборния кодекс. Според нея при тези поправки „същностното се замазва и отклонява с други теми“.

Ще се принтира не разписка, а бюлетина, напечатана предварително от БНБ с всякакви възможни защити, поясни доц. Киселова и зададе въпроса „БНБ може ли да изработи такава хартия и тази хартия ще бъде ли съвместима с машините“.

ПГ на ГЕРБ има председател на НС и по негова инициатива могат да бъдат свикани едно или няколко извънредни заседания за гласуване на Изборния кодекс, смята конституционалистът.

Всеки от двата блока – около ГЕРБ и около ПП, вече на полето на предизборната кампания догодина ще трябва да обяснява защо не е положил усилия за съставяне на правителство, затова ПП ще предложи структура и състав на кабинет с втория мандат, но с неприемливи за ГЕРБ лица, за да не бъде подкрепен от тях, коментира доц. Наталия Киселова в предаването „Преди всички“.

След заявката на ПП, че ще предложат състав на правителство, и „ГЕРБ ще бъдат принудени да се отсрамят“, подчерта тя.

Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат, изтъкна Киселова.

„Според мен не е решил. Обстановката може да се промени за месец или повече. Между 7 и 9 седмици и половина им остава на Народното събрание, ако няма формирано правителство и в тези 7-8-9 седмици трябва да се направят няколко важни неща. Радев не иска да е архитект на коалиция, но проблемът е в Народното събрание – там няма концепция да се погледне отвъд парлментарните избори, или местните.“

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.