Прокопиев: За да бъде спасена КТБ, трябва „някой самарянин да изплати 6 млрд. лв.“

За да съществува КТБ, бяха разрушени множество ключови институции в държавата и двата основни финансови регулатора, допълни бизнесменът

8295_VrCVTCZxYQTpnulRCbpbuWM5YZo8JG

„Около казуса КТБ има голям коктейл от истини, полуистини и откровени лъжи“. Това коментира в студиото на „Здравей, България” бизнесменът Иво Прокопиев.

Той беше поименно посочен в последното писмо на Цветан Василев, което беше публикувано във вторник. В него Василев обвинява Прокопиев, че поддържа „мита – банката КТБ е пирамида”.

 

„През последните няколко седмици се разиграва координирана офанзива да се убеди обществото, че това е голяма работеща банка и тя трябва да бъде спасена с държавни пари. „Капитал” публикува списъка с длъжниците, в него може да се види колко е здрава банката”, заяви Иво Прокопиев.

 

Според него за да бъде спасена КТБ, трябва „някой самарянин да изплати 6 милиарда лева“.

 

„Ако трябва бюджетът и данъкоплатците да ги дават тези пари, трябва да се види какъв е бизнесът и какво е качеството на активите на тази банка. А то е трагично. В голямата си степен то е било трагично и когато кредитите са отпускани. Те са отпускани на пирамидален принцип”, заяви Прокопиев. По думите му „банката е пирамида както по отношение на влоговете си, защото е оферирала гиганстки лихвени проценти, двойно по-високи от предлаганите на пазара”. Освен това Прокопиев заяви, че кредитите също са пирамидални, защото една част от първоначалния кредит е заделена за обслужване на лихви и тя стои като депозит в банката.

 

„Има проблем със състоятелността, защото голяма част от парите никога няма да бъдат върнати”, заяви Иво Прокопиев. Той обясни, че голяма част от фирмите, които имат кредити към банката, са фирми, чиито активи са по-малки от пасивите, нямат никаква дейност, нямат служители.

 

„БНБ, бидейки поставена в политическа зависимост, допусна това нещо да се случи. Така в момента не смее да вземе решение, защото в момента е в политическа несигурност”, допълни бизнесменът. Според него целият казус се върти около 100-150 кредитни досиета.

 

По думите му изхарчени са парите на дребните вложители до 100 000 лева и ако техният интерес беше водещ, много отдавна е трябвало да се пристъпи към отнемане на лиценза и изплащане на депозитите. А пари за това имало във Фонда за гарантиране на влоговете.

 

„За да съществува КТБ, бяха разрушени множество ключови институции в държавата и двата основни финансови регулатора”, допълни Прокопиев.

 

„Вече има публична информация, че фирми, свързани с ДПС и г-н Делян Пеевски, са се насочили към Банката за развитие. Ако не се вземат мерки, най-вероятно след две години ще говорим как трябва да се спасява Българската банка за развитие”.

 

 

До читателите:

 

Ако харесвате тази или други публикации или одобрявате позициите, изразявани в електронния вестник  Vevesti.bg,  моля, подкрепете една независима и финансово необвързана медия. Вече и с SMS на кратък No 1935 и текст VEVES.

Повече – на страницата „За нас”.

 

Vevesti.bg