Четем “Краят на Балканите” от гръцкия журналист Йоргос Деластик

Тирана, неделя, 10 юни 2007 г. Президентът Джордж Буш – първият действащ държавен глава на САЩ, който посещава Албания, дава пресконференция заедно с албанския премиер Сали Бериша. Стопанинът на Белия дом е категоричен в позицията си за отделянето на Косово от Сърбия и за това дали провинцията трябва да получи независимост, или не: “Сега е моментът”, заявява без заобикалки. Независимостта е крайният резултат. Нека задействаме процедурата.

Реалната случка е една от многото, чрез които гръцкият журналист Йоргос Деластик илюстрира сложната ситуация на Балканите в последните двайсет години.

“Краят на Балканите” (от Книгоиздателска къща “Труд”) е пета книга на Деластик. Първата й част се занимава със събитията и политическата ситуация във всяка отделна страна на Балканите. Макар и накратко представени, те са необходими, за да се схване по-добре днешната балканска действителност. Във втората част се анализират стремежите на американската, германската и руската политика на Балканите и се представя ситуацията, възникнала в резултат на действието на външните, но и на вътрешните фактори. Третата част на книгата разглежда проблемите, предизвикателствата и възможностите, пред които е изправена Гърция в политическата действителност на Балканите през XXI в., която често пъти прилича на минно поле. Книгата има амбиция да помогне на читателя да разбере колко резки и радикални са случващите се на Балканите промени и колко нови проблеми предизвикват те. Стари съюзи рухват, а на тяхно място се градят нови върху напълно различна основа.

Изданието е в превод от гръцки на Николай Костов и е подкрепено от Министерство на културата.

Можете да поръчате книгата ТУК.