Мадлин Мартин ни води в „Последната книжарница в Лондон“

Американската писателка пише затрогваща история за обич и приятелство по време на най-тежки изпитания

Каква полза бихме имали от книгите, когато светът наоколо ни се разпада? Може ли една книжарница да предложи спасение? На тези въпроси отговаря американската писателка Мадлин Мартин в своя роман „Последната книжарница в Лондон“.

Вдъхновена от реалните бомбардировки над английската столица през 1940-а и 1941-ва, книгата разказва за силата на литературата да превежда човека дори през най-тежките изпитания, каквото неминуемо е Втората световна война.

Затрогващият роман излиза на български на 2 декември с логото на издателство „Кръг“ и в превод на Надя Баева. Корицата е дело на Биляна Славкова от Kontur Creative.

„Последната книжарница в Лондон“ ни запознава с младата Грейс Бенет, която се мести в Лондон, изоставяйки досегашния си спокоен живот в Дрейтън. Вместо бляскавата столица, която винаги си е представяла, тя открива град в подготовка за война. Започва работа в прашна книжарница, където всичко й е чуждо. Малко по-малко, на фона на тъмните нощи и непрекъснатите въздушни нападения, Грейс открива красотата на книгите и в тях успява да намери светлина, която да споделя и с околните.

Мадлин Мартин има силен интерес към историческите теми, доказан с предишните й романи, някои от които са преведени на над двайсет езика. За написването на тази книга тя се вдъхновява от Лондонския блиц – името, което британската преса дава на масираните германски бомбардировки над Лондон по време на Втората световна война. Оказва се, че няколко книжарници оцеляват насред взривовете. Мадлин Мартин прави задълбочени проучвания и превръща тази тема във фокус на романа си. В книгата тя поставя своите живи и пълнокръвни герои на фона на реалните събития, за да разкаже история за обич, приятелство и съпричастност, доказваща, че и след най-тъмната нощ настъпва зората.

Романът ще можете да откриете на щандовете на „Кръг“ – 106-и и 402-ри в НДК по време на Зимния панаир на книгата между 6 и 11 декември.

Мадлин Мартин е световно известна авторка на бестселъри. Прекарала е част от детството си в Германия и това предопределя интереса й към историята и пътуванията. Живее във Флорида със семейството си и двете си котки.

Можете да поръчате книгата ТУК.