Сийка Милева: Независим международен одитор ще съдейства за Nexo

Сийка Милева

България ще си съдейства с международни експерти по досъдебното производство за Nexo и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката. Това съобщи в интервю по БНР говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката Nexo за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз“, обобщи тя до момента свършеното по разследването.

„Колегите ни непрекъснато трупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефективни разследвания, трябва да разполагаш с необходимото модерно оборудване и съвременно законодателство. Българската прокуратура има софтеурно и техническо оборудване, с което разследваме престъпността във виртуалното пространство, т.нар. модерни престъпления. Що се касае до съвременното законодателство, това е една много дълга тема на разговор“.

Тя увери, че с действията си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното производство не е обект кой какви дарения е правил.

„През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности“, коментира тя по повод твърдението на Христо Иванов и Асен Василев, че атаката на прокуратурата е заради очакването да им бъде връчен третият мандат.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.