Арестуваха Грета Тунберг

Кадър от задържането на Грета Тунберг.

Световноизвестната екоактивистка Грета Тунберг беше задържана по времена масовите протести срещу разрушаването на германското село Люцерат, което се намира до открита въглищна мина. 

20-годишната шведка е арестувана по време на протест пред въглищната мина Гарцвайлер 2, на около 9 км от Люцерат. Там Тунберг е седяла с група сподвижници близо до ръба огромната яма, образувана от откритата мина, предават световните медии.

Видеоклипове показват как полицаи с тежка екипировка за борба с безредиците изнасят на ръце Тунберг, която обаче е с видимо доволна физиономия. По-късно тя бе заснета да седи сама в голям полицейски автобус, тъй като е била задържана.

„Грета Тунберг е сред групата активисти, които се втурнаха към ръба на мината. След това тя и останалите от групата бяха спрени и извадени извън зоната на непосредствена опасност, за да установим самоличността им“, заяви говорител на полицията в Аахен, който добави, че един от активистите е скочил в изкопа на мината.

Все още не е ясно какво ще се случи с Тунберг и с останалите от групата задържани. Не е известно и какво е състоянието на скочилият в мината, обясни говорителят.

Още на 10 януари германската полиция започна операция по отстраняване на издигнатите от екоактивисти барикади в село Люцерат, провинция Северен Рейн-Вестфалия, в района на мината за лигнитни въглища. Демонстрантите образуваха живи вериги и седящи блокади, а някои от тях дори се вкопаха в земята.

Разчистването на терена е необходимо за предстоящата работа на енергийната компания RWE.

Село Люцерат в момента е от едва няколко къщи. Жителите му отдавна са продали имотите си и са се изселили, като преселването започна още  2006 г.

Днес селото е собственост на RWE. През 2020 г. компанията започна дейности по разчистване и разрушаване на сградите, за да разчисти района на откритата мина за лигнитни въглища Гарцвайлер и да я доразработи.

Активисти за опазване на климата от близо две години са окупирали мястото и искат да предотвратят разчистването му. Люцерат се намира точно на ръба на огромната яма на мината.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.