За първи път на български език: „Империя“ на Кристиан Крахт

Бестселърът на швейцареца излезе за първи път на български език

Нудизъм, кокосови орехи и парчета от историята на Германия от началото на ХХ век втъкава преди единайсет години швейцарецът Кристиан Крахт в романа си „Империя“. Формулата му се оказва успешна и с днешна дата книгата е бестселър не само в немскоезичния свят. Преведена е на 25 езика, българското издание излезе преди броени дни в превод на корифея Любомир Илиев и с логото на издателство „Лист“.

Критиката го определя като скандален, фантастичен и неподлежащ на категоризиране роман за обсебване, приключения и кокосови орехи.

През 1902 г. един радикален вегетарианец и нудист от Нюрнберг на име Аугуст Енгелхард отплава за така наречения архипелаг Бисмарк в Германска Нова Гвинея. Дестинацията е остров Кабакон, където смята да живее здравословно близо до природата и да хапва съвършена храна – кокосовите орехи. Седемнайсет години по-късно изпосталялото му тяло е открито на местния плаж. Тогава кокосоядецът е на 43. 

Крахт изследва със завиден сарказъм необичайните детайли от живота на Енгелхард и създава история за неустоимостта и глупостта на екстремизма. Героят му е едновременно неразбран аутсайдер и вманиачен идеолог, а погрешните му представи за чистота и изпадането му в лудост предвещават ужасите от средата на ХХ век.

Романът изобилства от препратки не само към историята, но и към литературата. Наративът подсеща ту за „Робинзон Крузо“, ту за „Островът на съкровищата“, ту за „Вълшебната планина“, ту за „Сърцето на мрака“. Крахт забранява на преводачи и редактори да слагат бележки под линия и оставя читателя да решава сам ребусите между редовете. Веднага след възхода на „Империя“ по рафтовете на книжарниците, книгата предизвиква скандал в Германия. Крахт получава обвинения в расизъм, но носителката наНобелова награда Елфриде Йелинек и изтъкнатият драматург и романист Даниел Келман се застъпват за него.

Корицата на българското издание на „Империя“ е дело на художника Кирил Златков

Можете да поръчате „Империя“ ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.