Nexo се споразумя с властите в САЩ да плати $45 млн.

Nexo

Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 млн. долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти. Това съобщи Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, която обвини Nexo, че е нарушила правилата, предлагайки продукт за крипто кредитиране, цитирана от БНТ.

За да избегне разследване на властите, основаната от българи компания ще плати 22,5 милиона долара неустойка и още толкова глоби.

В извънсъдебното споразумение Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията. Компанията трябва да плати паричната санкция в рамките на 12 месеца.

С това се слага край на проверките на американските регулатори на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията, твърди в писмо и самата компания. В него се уточнява, че Nexo е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

Компанията изрично уточнява, че няма каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти й  са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията.  Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа. С това американските регулатори приключват своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.