Nexo се споразумя с властите в САЩ да плати $45 млн.

Nexo

Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 млн. долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти. Това съобщи Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, която обвини Nexo, че е нарушила правилата, предлагайки продукт за крипто кредитиране, цитирана от БНТ.

За да избегне разследване на властите, основаната от българи компания ще плати 22,5 милиона долара неустойка и още толкова глоби.

В извънсъдебното споразумение Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията. Компанията трябва да плати паричната санкция в рамките на 12 месеца.

С това се слага край на проверките на американските регулатори на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията, твърди в писмо и самата компания. В него се уточнява, че Nexo е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

Компанията изрично уточнява, че няма каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти й  са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията.  Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа. С това американските регулатори приключват своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.