Счупха челюстта на секретаря на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид

„Християн Пендиков и други младежи като него – изявени българи и общественици в Северна Македония, които работят за сближаване на македонци и българи и за правата на българите там, подадоха жалби в полицията за заплахи срещу тях – заплахи за живота им, заплахи за нападения. Полицията не е взела мерки и не е взела предвид тези жалби. Копия от жалбите са изпращани и на различни европейски институции“. Това съобщи пред БНР Виктор Стоянов от Фондация „Македония“.

По думите му десетки българи в последните дни са получавали такива заплахи:

„Българи от различни градове, включително и Скопие. 7 от тях са подали жалби в полицията, които обаче не са взети предвид. Има млади хора, които получиха директни физически заплахи на улицата и се страхуват да живеят нормално. Съдействие от полицията няма. Те са подложени на гонения„.

Християн Пендиков е бил нападнат и пребит, докато е бил в ресторант с приятелката си. Първоначално е бил нападан вербално от тримата нападатели за това, че е българин, разказа Стоянов в интервю за предаването „Преди всички“ и продължи:

Може да бъде изображение с 2 души, брада, изправени хора, на закрито и текст, който гласи 'Emirates'

Християн Пендиков и Ангел Джамбазки

Казали са му, че не е желан в Македония заради това, че е българин. Той не е отвърнал и е тръгнал да си ходи, за да предотврати възможен инцидент. Пред заведението тримата са го нападнали и пребили“.

Пендиков е със средни телесни повреди. Счупена му е челюстта, има спукване на прешлен, наранявания по лицето, както и комоцио, обясни Стоянов и добави, че Пендиков е в средно тежко състояние.

Това е нападение от етническа омраза, подчерта още той. По думите му до момента няма справедливи присъди на такива етнически нападения над българи:

Това не е инцидент. Това е модел на поведение на определена част от обществото в Северна Македония. Тези хора са под въздействие на медиите и на определени политици и общественици, които системно насаждат брутална етническа омраза към българския народ, без никакво основание, и особено към българите в Северна Македония“.

Пръв за инцидента съобщи във фейсбук страницата си евродепутатът Андрей Ковачев.

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид, съобщиха от външното ни министерство.

 

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.