Карл Нехамер: Австрия ще се застъпи пред ЕС България да получи 2 млрд. евро за сигурността на границата

Австрия ще се застъпи пред Европейския съюз България да получи исканата от нея помощ от 2 млрд. евро, за да подсили охраната на границата с Турция, но към момента няма промяна в позицията и срещу влизането на страната ни в Шенген. Това стана ясно след посещение в Елхово на канцлера на Австрия Карл Нехамер, който дойде у нас по официална покана на президента Румен Радев.

Българският държавен глава посрещна Нехамер не в София, както е обичайно при официални посещения, а директно на летището в Пловдив. Оттам те отлетяха веднага с военни хеликоптери към границата край Елхово, за да се запознаят с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Австрия наложи вето върху влизането на България и Румъния и то основно с твърденията, че двете страни не спират незаконна миграция. „В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността“, твърдеше само преди месец Нехамер.

Сега Румен Радев го покани в България в опит да му покаже, че България спира незаконните мигранти. Затова и Радев и Карл Нехамер посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Двамата имаха работна среща и се запознаха и с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни.

След като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница, Карл Нехамер благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като „защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия“. В същото време даде да се разбере, че няма промяна в позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство.

Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Именно затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

„Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на българските гранични полицаи, които са загубили живота си в изпълнение на служебния си дълг. Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни за усилията, които България полага. Имахме възможност да видим какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Австрия подкрепя усилията на България и желанието на България да усили и укрепи границата и затова ще се застъпим пред ЕК тези 2 млрд. евро да бъдат предоставени“, изтъкна той, цитиран от БНТ.

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

„Системата на Шенген се намира в голяма криза. Ако тя функционираше, това би трябвало да означава, че вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол. Но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол на границите си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с граничари от полицията и служители на армията границата със Словакия, Унгария и Словения. Това де факто очертава този голям проблем, който може да решим само заедно“, заяви Нехамер.

България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство, заяви президентът Румен Радев на съвместния брифинг с австрийския канцлер Карл Нехамер в Елхово.

През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а други са ранени.

За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки, каза Румен Радев. Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз, добави българският президент.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.