РС Македония ще спре български евродепутат да не ходи в Скопие за честването на Гоце Делчев

Снимка от туитър акаунта на Стево Пендаровски.

Опитите за намаляване на напрежението между България и Северна Македония удариха на камък след вчерашното заседание на Съвета за сигурност на съседната ни държава. На него северномакедонският президент Стево Пендаровски е предложил на правителството, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против“ Северна Македония, съобщи БТА.

Името на въпросния евродепутат не се съобщава, но се знае, че той е планирал посещение в Скопие, заедно с голяма група хора от България на 4 февруари, когато ще се отбележат 151 години от рождението на Гоце Делчев.

Тази делегация от България била подкрепена логистично и финансово от структури, които са активирани след приемането на преговорната рамка през юли за членство в ЕС, според анализите на службите за сигурност в Северна Македония. Президентът уточни, че част от тези активирани структури в България са свързани с руската разузнавателна служба.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се… За да премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ“, заяви Пендаровски. Той коментира, че имало два начина за реакция на такива „организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности“ – първият бил с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации“.

Северномакедонският президент подчерта, че страната му не е неприятел на България, но си „има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим“.

Напрежението между България и Северна Македония отново ескалира, след като миналата седмица беше пребит секретарят на културния клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков. Той бе транспортиран за лечение в София.

Във ВМА Пендиков беше посетен от външните министри на България Николай Милков и на Северна Македония Буяр Османи. Последният заяви в София, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония „с цел обида и отричане на македонския народ“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.