Ръководената от Кьовеши акция в България „Дисплей“ завърши с 5 ареста

Лаура Кьовеши Снимка: Пресцентър на Европейската комисия

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратурата (ЕППО) е провела операция „Дисплей“ в 10 държави, сред които и България, която е завършила с 5 ареста. Става дума за разследване на трансгранични измами с ДДС с приблизителни щети от 32 милиона евро. Извършени са 61 претърсвания, допълват още от ЕППО.

Освен България операция „Дисплей“ е проведена и в Австрия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Литва, Нидерландия, Словакия и Словения). Разследването е започнало от офиса на ЕППО в Мюнхен. Извършени са 61 претърсвания на бизнес помещения и домове на лица, пряко свързани с тях. Арестите са в Чехия, България и Словакия.

Разследването на схемата за вътрешнообщностни измами е започнало през 2021 г., малко след началото на дейността на ЕППО (1 юни 2021 г.)

Днес е третият ден от операцията. През първите два дни на действие са иззети AirPods (безжичните слушалки на „Епъл“) на стойност 5,2 милиона евро. „Целта е да се съберат доказателства и да се разкрие повече информация за организираната престъпна група, която търгува с малки електронни стоки от Германия и ги продава чрез така наречените „липсващи търговци“ в цяла Европа“, обясняват от европрокуратурата.

Засега българската прокуратурата не е разпространила информация по случая. Вероятно повече подробности ще излязат, ако бъде поискан постоянният арест на задържаните, за който съдът трябва да се произнесе в открит процес.