Отиде си актрисата Гинка Станчева

Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино Гинка Станчева почина на 90-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България.

„Днес се простихме с Гинка Станчева! Сърцата ни са разбити!“, написаха колегите й.

Гинка Константинова Станчева е родена на 15 юни 1932 година в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичния театър в Благоевград.

Става популярна през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ и е първата българска актриса, стъпила на червения килим на фестивала в Кан. Участва в редица филми, сред които „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“.

От 1958 до 1992 г. Гинка Станчева играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър „Барбуков“, като гастролира в общински театър „Възраждане“, Театър 199 и в театри извън София.

Участва в дублажите на популярния испански сериал „Синьо лято“, както и на американския сериал „Малка къща в прерията“.

През 2002 г. Станчева е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура. Същата година съпругът й, актьорът Пейчо Пейчев, си отива от този свят, малко преди двамата да отпразнуват златната си сватба.

От Съюза на артистите съобщиха, че датата за поклонението ще бъде съобщена допълнително.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.