Бивш депутат от „Възраждане“ и още двама осъдени в Северна Македония: 300 евро глоба и забрана за влизане за 3 г.

Кадър от граничния пункт в събота.

Съдът в македонския град Крива паланка осъди късно снощи по бързата процедура тримата български граждани, които бяха задържани на ГКПП „Деве баир“ и обвинени за нарушаване на обществения ред, съобщи местните медии.

На 34-годишния бивш депутат от „Възраждане“ Ангел Георгиев и другите двама подсъдими магистратите наложиха глоби от по 300 евро и забрана за влизане в Република Северна Македония за срок от три години. След произнасянето на съда тримата бяха екстрадирани в България, показаха във видеострийм от портала „Инфомакс“.

Въпреки че от македонското МВР разпространиха инициалите на задържаните като 35-годишния Г.З., 50-годишния А.Х. и 54-годишния Р.Х., от кадрите при екстрадирането на българите ясно се вижда, че един от тях е именно Ангел Георгиев.

Вчера 34-годишният политик пусна клипове в профила си във Фейсбук, от които се виждат колоните от чакащи автомобили на българо-македонската граница. Повече от 100 леки коли на пътуващи към Северна Македония, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в деня на 151-та му годишнина, бяха блокирани между граничните пунктове „Гюешево“ и „Деве баир“.

След като гражданин се приближава към Ангел Георгиев и се оплаква, че човек от автомобил с българска регистрация е въведен в сградата на граничната служба, бившият народен представител прави опит да потърси информация за причината. Униформени служители се приближават към него със заповед да спре телефона, той отказва и се вижда борба.

Освен Георгиев, още двама българи бяха отведени от македонските гранични полицаи във вътрешно помещение. На записа се чува ясно как един от тях заплашва: „Един, ако мръдне, главата ще извъртиш. Ясно ли е?“. На кадрите обаче не се виждат лица, тъй като камерата е насочена към пода.

Според полицията в Северна Македония причината за спиране на работата на ГКПП-тата била токов удар. Това предизвика острата реакция на българското МВнР, а вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че ще дари три генератора на Скопие, за да няма повече проблеми при преминаване на българо-македонската граница.

Междувременно снощи стъклото нa Македонския културен клуб в Благоевград е било счупено. Сигналът за вандалската проява е подаден в 21:40 часа в местното РПУ. Клубът беше открит преди няколко месеца на ул. „Димитър Димов“ в града. Засега няма официална информация от полицията за случая.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.



Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.