5,5 по Рихтер разлюляха Румъния, усети се и в България

Снимка: Европейско-средиземноморският сеизмологичен център

Ново земетресение с магнитуд от 5,5 по скалата на Рихтер разлюля Румъния минути след 15 часа днес, съобщи Европейският сеизмологичен център. Първоначалните данни на центъра бяха за магнитуд от 5,7 по Рихтер, но по-късно силата на труса бе коригирана.

Епицентърът отново е бил на около 20 километра от град Търгу Жиу, на около 300 км западно от столицата Букурещ и на около 270 км от София. Вчера в същия район имаше два труса, като първият бе с магнитуд от 5,3 по скалата на Рихтер.

Земетресението е усетено и на българска територия, включително в София, Ботевград, Пловдив, Плевен, Варна, Монтана, Русе, Видин и Враца, особено по високите етажи на сградите. Според Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН) земетресението е било с магнитуд от 5.8 по скалата на Рихтер.

От Европейския сеизмологичен център отчитат два вторични труса в 15.26 часа и 15.29 ч., които са били с магнитуд съответно 3,4 и 3,5 бала по скалата на Рихтер.

Междувременно от Националния институт по геофизика на Румъния съобщават, цитирани от БТА, че земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е било регистрирано в 15.16 ч. в Олтения, окръг Вълча в Западна Румъния. То е било с дълбочина 28 к и е усетено най-осезаемо в град Тимишоара. След близо час румънските сеизмолози коригираха силата на труса на 5,7 бала по скалата на Рихтер.

Към момента, няма данни за причинени материални щети и за пострадали хора, както в Румъния, така и в България.

В профила си в социалните мрежи пък синът на покойния проф. Христо Мермерски – д-р Йонко Мермерски публикува видео от секундите, в които е усетено земетресението в София.