Ройтерс: Преди изборите България пресмята цената на банкова криза

Над 80% от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани лица или към приятели на свързани лица

8540_VEygGnTDUz0KxSzUhgCZaVQwIKyG0q„Много от получателите на кредити (от Корпоративна търговска банка) всъщност са дружества, създадени специално с цел да посредничат при използването на парите за конкретна цел и да прикрият при кого в крайна сметка отиват те. Тези дружества нямат бизнес, а оперират по-скоро като управител на фонд – препредават парите на други компании, които купуват активите.“

Това обяснява пред Ройтерс източник от банковия сектор в България, според когото продължаващият одит на КТБ повдига въпроси за бизнес модела й, пише „Дневник“.

„Те не са предоставяли документи и бизнес планове, съответстващи на размера на отпуснатите им кредити“, допълва анонимният източник. В обширен репортаж под заглавие „Преди изборите България пресмята цената на банкова криза“, агенцията разказва на читателите си как според БНБ предварителното разследване е разкрило, че липсват значителна част от документите за отпусканите кредити и дейност в КТБ, „несъвместима със закона и добрите банкови практики“. Втори източник на Ройтерс, пожелал анонимност, казва, че над 80% от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани лица или към приятели на свързани лица. В същото време основният акционер Цветан Василев твърди, че атаката срещу банката е резултат на заговор между противниците му и държавните институции, както и че „активите й покриват нейните задължения“. Агенцията разказва и за проблемите на Даниел Божилов – един от ръководителите на група във Фейсбук, настояваща банката да предостави поне ограничен достъп до сметките на вложителите си. Поради липса на средства този клиент на КТБ вече е намалил заплатите в малката си консултантска фирма и се е обърнал за помощ към приятели. „Централната банка не иска да се срещне с нас, да разговаря с нас“, казва Божилов. Ройтерс посочва, че в КТБ са блокирани над 6 млрд. лева. Общините призоваха правителството да им отпусне безлихвени заеми, докато сметките им в банката са замразени. „И какво ще стане после? Какво ще се случи, ако след изборите не се появи работещо правителство? Колко ще ни карат да чакаме?“, пита Божилов. До средата на ноември БНБ ще продължи контрола си над КТБ и до тогава няма да е ясно дали правителството ще я спаси или ще я остави да рухне, дали данъкоплатците ще трябва да поемат част от сметката, както и как ще се постъпи с депозитарите и облигационерите на банката, обяснява агенцията.