Клер Киган се завръща с „Три светлини“

Авторката на „Малки неща като тези“ Клер Киган, писателката с най-много номинации за Дъблинската литературна награда, се завръща при българската публика с „Три светлини“. 

По книгата, която излиза с логото на „Лабиринт“, е заснет филмът „Мълчаливото момиче“, номиниран за наградите „Оскар“ за 2023 година в категорията „Чуждестранен филм“.

Провинциална Ирландия през 80-те години на миналия век. 

Едно момиче е оставено да живее през лятото при роднини, докато майка му роди поредното дете. В дома на семейство Кинсела обаче всичко е различно: кладенецът не пресъхва, има вътрешна тоалетна и баня, както и един бял уред, на който казват фризер, в градината расте обилие от зеленчуци. Има „място и време за мислене“. Момичето усеща непозната досега загриженост и топлота. Госпожа Кинсела заявява, че у тях няма тайни. Но в къщата витае нещо неизречено. Момичето открива не само една тайна, а също, че болката може да се превърне в нежност.

През детския глас на героинята Клер Киган разказва трогателна история за променливата граница между тайната и срама, между нещата, които трябва да се изрекат, и тези, за които е по-добре да замълчиt. Историята ще завладее сърцето ви с емоционалната си дълбочина, с човечността в най-уязвимата ѝ форма.  

„Тази новела съдържа лиричния тон на стихотворение и в същото време е толкова наситена, че наподобява роман в миниатюра. Истинско бижу“, пишат за книгата от Айриш Индепендънт.

Клер Киган (р. 1968 г.) пише романи и разкази, отличени с множество награди и преведени на 30 езика, и преподава творческо писане.

Израства във ферма в Ирландия. На 17-годишна възраст заминава за Ню Орлиънс, където изучава английски език и литература и политология в Университета „Лойола“. През 1992 г. се връща в Ирландия, а първият ѝ сборник с разкази „Антарктида“, получил висока оценка от критиката, излиза през 1999 г. „Сините поля те чакат“ печели наградата за най-добър сборник с разкази, публикуван във Великобритания.

„Малки неща като тези“ (изд. „Лабиринт“, 2022 г.) е носител на Наградата на Групата „Кери“ за ирландски роман на годината и Наградата „Оруел“ за политически ангажирана проза, финалист е за Наградата „Букър“ през 2022 г. и има най-много номинации за Дъблинската литературна награда.

„Три светлини“ е екранизирана (2021 г.) със заглавието „Мълчаливото момиче“. Филмът на режисьора Колъм Баред е номиниран за „Оскар“ за 2023 г. в категорията „Чуждестранен филм“.

Можете да поръчате книгата през фейсбук страницата на издателството ТУК.