Ето ги “50-те български открития и изобретения, които промениха света”

Българите имаме голям принос за развитието на човечеството, но митовете и легендите за това какво сме дали на света ние са много. В “50-те български открития и изобретения, които промениха света” екипът на Книгоиздателска къща „Труд“ подбира истински значимите нововъведения, дело на българи, и запознава с тях точно преди националния ни празник 3 март. Ето защо книгата е и идеален подарък за празника за всяко българско семейство.

“И ний сме дали нещо на света”, пише гордо Иван Вазов, като има предвид азбуката ни – кирилицата. Това е едно от най-големите постижения на българите, но изобретенията ни изобщо не се ограничават с буквите или с киселото мляко. Наши учени са автори на технически изобретения, без които ежедневието ни днес би било немислимо, като компютъра, въздушната възглавница, автоматичната скоростна кутия, изкуствения панкреас, космическата храна и др. 

За съжаление, много от тези открития са направени извън България и имената на техните създатели не са познати на широката публика. Първият компютър на Джон Атанасов решава 29 уравнения за един час, а са му били нужни само 690 щатски долара, за да го създаде. Бащата на хапчето “антибебе” Карл Джераси, чийто произход по бащина линия е български, е сред 30-те най-влиятелни личности на миналото хилядолетие. Докато работи в екипа на Мария Кюри, Георги Наджаков открива метода, чрез който днес работи копирната машина. 

Сред българските открития са и първото злато в Европа (във Варна и Протограда на птиците, край с. Юнаците, Пазарджишко), методът за съхранение на храна в Космоса на акад. Цветан Цветанов – лиофилизирането на продукти, българските камери по ракетите на НАСА, най-точният календар – прабългарският, и много други.

Целта на тази книга е да съхрани имената и да запознае с делата на най-великите български изобретатели, както и да даде информация за най-значимите български открития. 

Можете да поръчате книгата ТУК.