Лекари искат потребителската такса да е 7,80 лв.

Снимка: Пиксабей

Да се увеличат потребителските такси при медицински преглед предлагат лични лекари от цялата страна предлагат да се увеличат потребителските такси при медицински преглед. Сумата от 2,90 лв. не е променяна от 2012-та година. Предложението е тя да се увеличи с цели 5 лева – до 7, 80 лв. за да достигне 1% от минималната работна заплата.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков потребителската такса стартира през 2000 г. „През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв. защото минималната заплата беше толкова. Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси – деца до 18 г., онкоболните, студенти, учащи. Както в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите, така може да го направи при децата“, заяви тя.

По думите му има работещи, които не могат да посетят личен лекар заради ниската такса. „Ще водим преговори. Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до личните лекари по-свободен“, смята д-р Желязков.