Най-хубавите разкази на Едгар Алан По в ново луксозно издание

Специалната селекция от вечни книги на Книгоиздателска къща „Труд“ се обогати с ново заглавие – „Сърцето издайник“ от Едгар Алан По. Томът съдържа най-добрите му разкази в подбор на редакцията и излиза в поредица „Златна класика“, в която изданията са с гръб от благородна кожа и релефни елементи, сухо преге с термореактивен ефект и златно преге, облекло от специална хартия. Сред произведенията, включени в тома, са – „Ръкопис, намерен в бутилка“, „Кладенецът и махалото“, „Морела“, „Маската на алената смърт“, „Без дъх“, „Преждевременното погребение“ и др.

Eдгар Алан По е американски писател, поет, редактор и литературен критик, родоначалник на криминалния жанр в литературата с новелата „Убийството на улица „Морг” и разкази като „Златният бръмбар”, „Откраднатото писмо” и др. 

Едгар Алан По започва да пише „професионално“ след смъртта на своя брат – за съжаление, това са едни най-трудните времена за американското книгоиздаване. По време на всички свои опити да създаде успешна писателска кариера Едгар постоянно се принуждава да моли унизително за пари. Писателската му кариера започва с малката стихосбирка „Тамерлан и други поеми“ (1827 г.), подписана анонимно – „от жител на Бостън“. След това сменя фокуса си от поезия към проза и прекарва следващите няколко години, работейки за литературни списания и вестници. През януари 1845 г. огромен успех му носи поемата „Гарванът“. 

По тайно се жени за своята братовчедка Вирджиния на 22 септември 1835 г. Тогава тя е на 13 години, въпреки че на брачния договор е записана като 21-годишна. По-късно Вирджния се разболява от туберкулоза и умира, което допринася за психическата нестабилност на Едгар Алан По. На 7 октомври 1849 г. той умира на 40-годишна възраст в Балтимор. Причините за неговата смърт и до днес остават неизяснени, но както се твърди, вероятните причини за ранната му кончина са прекомерната употреба на алкохол и наркотици.

Нелепости, доведени до гротеска, страшни описания, в които има зрънце ужас, остроумие, докарано до фарс, обикновеното, превърнато в странно и загадъчно – така накратко Едгар Алан По определя творческия си метод или по-точно изискванията, на които трябва да отговарят разказите и новелите му. Творчеството му тревожи и до днес и повдига редица въпроси. Доколко „насериозно” да бъде четено? Мъченик ли е авторът на необузданото си въображение? Или е баща на американския готически кич? А може би е просто шегаджия? Изразител на подсъзнателното, облечено в алегории? В стегнатото томче на Книгоиздателска къща „Труд” са включени 14 разказа на По в блестящите преводи на Борис Дамянов и Светла Христова.

Можете да поръчате „Сърцето издайник“ с твърди корици ТУК.