Христо Грозев: Путин се вбесил след като гледал „Навални“

Христо Грозев Кадър: Нова тв

Англия затвори вратите си пред него, но Америка го посрещна с отворени обятия. Христо Грозев застана пред камерата на Нова тв в Лос Анджелис. Той грабна “Оскар” в категорията “Документален филм” за филма „Навални“.

„Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ”, коментира Грозев пред Нова тв.

На въпрос дали не го е страх, разследващият журналист отговори: „Да, оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, което правя, по-дълго”, казва той.

Грозев се занимава с разследване на руските тайни служби от 2014 година. “Всяко разследване води до нов поток информация, ново разбиране как работят те”, каза Грозев. Едно от първите големи разследвания на журналиста е това за отравянето на Сегей Скрипал. “Това разследване по Скрипал ми даде разбиране за това къде в Русия се произвеждат отрови, кой се занимава с това, кои учени имат право да знаят за това”, допълни той. Така започва работа и по случая “Навални”.

Сънародникът ни се включи чрез директна видео връзка от Лос Анджелис и в предаването „Преди обед“ по bTV. В него той определи ползата от получената статуетка като прагматична за заглавието, тъй като сега то ще достигне до поне още двадесет милиона души, които ще се запознаят с фактите, представени в него.

Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани – на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президенти„, заяви Грозев. „От данни, които съм получил от хора, близки до Путин, знам, че след като той е гледал филма, е бил много вбесен„, сподели журналистът пред телевизията, изказвайки предположението си, че визуалния разказ, голяма част от финансирането на който в началото е била негова, има връзка с опасността за живота му.

По думите му организаторите на проявата може и да не са допуснали украинския държавен глава Володимир Зеленски да направи изявление в нейните рамки, но въпреки това неговите послания са били отправени в речта на режисьора Даниел Роър, който заяви позицията си относно войната от сцената.

Голяма част от нещата, които Зеленски би казал, ги казахме ние„, на мнение е Грозев.

Христо Грозев, който от известно време насам пребивава на територията на Съединените американски щати заради предупреждения от европейски служби за сигурност, известили го, че животът му е изложен на опасност, започва разследване на руските тайни служби преди осем години.

Всяко разследване води до нов поток информация, ново разбиране как работят те„, каза той. Едно от първите големи негови разследвания е това за отравянето на Сегей Скрипал. „Този случай ме накара да разбера къде в Русия се произвеждат отрови, кой се занимава с това, кои учени имат право да знаят за това„, допълни той. Така започва работа и по случая „Навални“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.