Красен Станчев: Колапсът на SVB ще отложи дигиталните пари на централните банки

Красен Станчев

Платформи като Silicon Valley Bank са част от системата за създаване на доверие в криптосвета. Това, че една платформа фалира, ще сведе доверието на по-ниско равнище към криптовалутите. Много централни банки планират нещо като използване на блокови вериги за въвеждане на ред в техните собствени системи. Повечето от тези опити не са много ясни, но това ще доведе и до забавяне на плановете за дигитално евро, дигитален юан и т.н. Това заяви доц. Красен Станчев, основател на Институт за пазарна икономика (ИПИ) и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Светът е бизнес“ на Блумбърг с водещ Ивайло Лаков.

„Проблемът с SVB е доста стар. Той донякъде е свързан с регулаторната среда, която възниква 2008-2009 г. със спасяването на банки – пак изборно. Онова, което сега се случва, не повтаря най-лошите неща, които тогава се случиха“, посочи Станчев.

Той даде за пример решението на Комисията по ценните книжа и борсите от август 2008 г. да забрани късите продажби. Според него разликите сега са по-скоро положителен сигнал за бъдещето. „Въздействието на този фалит ще е по-ограничено, отколкото тогава“, смята той.

Станчев отбеляза, че SVB е влязла в сценария на т.нар. „фалшива икономика“ – няма достатъчно резерви, за да се покрие актива.

„Една от причините за липсата на ликвидност е преминаването на управленска нога, сравнима с универсалните банки, като тогава всички решения на централните банки са част от ситуацията, в която попадат подобни институции“, посочи Станчев.

Той обясни, че ако по време на количествените улеснение банките са влезли в режим на фалшива икономика, то когато централните банки започнат да се държат сравнително реално, това става част от проблема.

Според Станчев фалитът на банката няма да доведе до промяна в лихвената политика на Федералния резерв, по-скоро централната банка може да намали темпа на повишения на лихвите за известно време, докато се ориентира.

Гостът коментира и отражението на краха на SVB за България. Той очаква то да е косвено, тъй като има хора, работещи за подобни предприятия от различни точки на света.

По думите на Станчев ситуацията ще доведе до „известно подозрение към стартъпите и напъни за по-силно държавно финансиране на стартъпи през различни схеми“.

„Обикновено в такива случаи всички питат къде гледа правителството, политиците се чувстват длъжни да отговорят и ще направят някоя глупост“.

Станчев отбеляза, че по отношение на дефицити обаче България доказва, че се справя относително добре. Той заяви, че страната ни е на едно от най-добрите места в света по един от най-важните критерий – държавен дълг на човек до 17 години – тоест следващото поколение не е много натоварено.

Икономически картината у нас не е толкова лоша, стана ясно още от разговора.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.