Принцесата на Испания влиза в казармата

Принцеса Леонор

Принцеса Леонор, наследница на трона на Испания и бъдещ върховен главнокомандващ на въоръжените сили, ще започне тригодишното си военно обучение през септември, предадоха Франс прес и БТА, позовавайки се на испанското правителство.

Дъщерята на краля на Испания Фелипе Шести ще навърши 18 години през октомври и кралското семейство е решило, че „тя трябва да получи военно обучение, както Негово Величество кралят и както е обичайно в други парламентарни монархии“, каза за пресата министърът на отбраната Маргарита Роблес след заседанието на министерския съвет.

Правителството е одобрило указ, който регламентира обучението и военната кариера на принцесата на Астурия, съобщи говорителката му Исабел Родригес.

Военната подготовка ще започне през септември, след като принцеса Леонор завърши колежа в Уелс, и ще продължи три години, през които тя ще се обучава в сухопътните, военноморските и военновъздушните сили.

Министър Роблес припомни, че Леонор е призвана да стане първата жена главнокомандващ на испанските въоръжени сили.

Ако следва пътя на баща си, който е завършил право в университет „Комплутенсе“ в Мадрид, принцесата по-късно ще учи в испански университет, а след това ще вземе магистърска степен в чужбина. Кралят е следвал „Международни отношения“ в Джорджтаунския университет във Вашингтон, съобщава БТА.

Принцеса Леонор е родена на 31 октомври 2005 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на крал Фелипе Шести и съпругата му Летисия.

Според конституцията на страната кралят е държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.