Байдън: Путин извършва военни престъпления и зверства в Украйна

Снимка от туитър акаунта на Джо Байдън, архив

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС. „Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

„САЩ отделно стигнаха до заключението, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления“, посочи говорител на Държавния департамент.

„Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност“, добави говорителят.

Това е решение на прокурора на МНС, взето въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия. Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова – руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин е „историческо“ и същевременно обвини Путин за депортирането на хиляди украински деца.

„Това е историческо решение, което ще доведе до историческа отговорност“, каза той във вечерното си видео обръщение.

Реалният брой на депортираните деца може да се окаже „много повече“ от 16 000, каза той и посочи, че техните депортации представляват политика на „държавно зло, което започва точно с висшият служител на тази държава“. Зеленски добави: „Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист“, каза още украинският президент.