Еленко Божков: САЩ и Франция ще строят ядрени блокове на площадките „Козлодуй“ и „Белене“

АЕЦ Белене Снимка: bTV
АЕЦ Белене Снимка: bTV

Предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания „Уестингхаус“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков пред журналисти, цитиран от БТА, след участието си в конференция за развитието на ядрената енергетика, която се провежда в София днес.

Намерението е с този договор да се уреди максимално участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт. Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства да бъде ратифицирано от българския парламент, обясни Еленко Божков.

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания „Електрисите дьо Франс“ (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия договор с „Електрисите дьо Франс“. По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

Френският изпълнителен директор за нови мощности на „Електрисите дьо Франс“ ще пристигне в София на 4 април, за да се срещне със служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщи Еленко Божков. След двустранния им разговор ще се проведе и работна среща в по-голям формат. На 18 април в Белене ще бъдат на посещение и оглед френски специалисти от EDF, които ще разгледат доставеното оборудване, съхранението му, както и съществуващата инфраструктура на проекта.

Божков изтъкна, че споразумението със САЩ е в много напреднала фаза. В него ясно се посочва, че се търси максимална локализация – т.е. възможно най-голямо използване на възможностите на българската индустрия, която да бъде привлечена за изграждането на тези мощности. Той подчерта, че „Уестингхаус“ има договор за изграждане на три ядрени блока в Полша, като България ще иска да работи и за производството на оборудването за ядрени мощности.

Зам.-министърът отбеляза, че винаги, когато има междуправителствено споразумение, участва държавата като гарант и като собственик на подобни проекти. С какъв точно процент ще бъде държавното участие, предстои да се уточни.

Все още е рано да се говори какви са прогнозните стойности на инвестициите. Рано е и да се каже какво ще е участието на държавата и на частните инвеститори.

Към този момент интересите на „Електрисите дьо Франс“ и „Уестингхаус“ са да участват с преобладаващо финансиране в изграждането на двата проекта.

Очакванията са двата ядрени блока в АЕЦ „Белене“ да бъдат готови през 2035 г., а през 2045 г. 7-ми и 8-ми в АЕЦ „Козлодуй“, каза Еленко Божков.

Доставката на свежо гориво

Наред с плановете за подписване на договори и за строителство заместник-министърът говори и за снабдяването на АЕЦ „Козлодуй“ със свежо ядрено гориво. Според Божков няма забавяне в процеса по лицензирането на свежото ядрено горивото на „Уестингхаус“.

Договорът с американската компания за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е за 10 години. Първата доставка ще е през 2024 г. Предстои горивото да бъде лицензирано, като в момента се представят отчетите за това пред Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), каза Божков.

С френската компания „Фраматом“ също е подписан 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво – за 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, добави зам.-министърът. Първата доставка ще се осъществи през 2025 година. „Изключително добри финансови условия. Окончателният договор беше подписан на 24 март“, заяви Еленко Божков.