Всичко най-интересно за малките откриватели в „500 факта за света около нас“

В духа на „Страховитото в историята“ това забавно издание превежда децата из тайните на света

Как да се отървем от ХЛЪЦ-ването? Кои са най-отровните змии в света? Кога се пенсионират ураганите? 

Родителите може и да не могат да намерят отговор на някои от тези въпроси, но супер шантавата и забавна енциклопедия „500 факта за света около нас“ (изд. „Сиела“) може!

Изданието, написано в духа на иконичната поредица „Страховитото в историята“, предлага над 500 любопитни, необикновени и образователни факта, съвета и неща, които могат да изумят дори най-начетените майки и татковци, както и най-смелите малки приключенци.

Богато илюстрирана с черно-бели илюстрации тази необичайна книга предлага интерпретации на моменти от историята, смайваща ума география и изумителна наука.

От нея ще научите коя е най-малката кост при бозайниците, коя държава е издала първата пощенска марка в света, както и кои са трите птици гиганта – всичките без крила и вече изчезнали от лицето на земята. Също така ще откриете не-чак-толкова древна алхимична рецепта за злато (внимание, не се препоръчва да я пробвате сами вкъщи), както и анализ на това какво говори почеркът ви за вас.

Без да се ограничава в темите и спецификите, енциклопедията успява да комбинира забавното и абсурдното с полезното, за да разкрие всички невероятни страни на реалността, в която живеем. Защото няма по-пъстро и необичайно приключение от самия живот. 

Подходяща както за любознателни деца на възраст от 6 до 10 години, така и за техните родители,  „500 факта за света около нас“ предизвиква своите читатели със забавни главоблъсканици, оптически илюзии и забавни трикове, с които да впечатлят и своите приятели.

Така че пригответе се да бъдете слисани, стъписани и направо отвени. И най-вече – да се забавлявате, докато разкривате тайните на света!

Из „500 факта за света около нас“

500 факта за света около нас

1

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В КОСМОСА

ПЪРВИЯТ САТЕЛИТ

Съветският „Спутник 1“ е изстрелян в орбита около Земята на 4 октомври 1957 г.

ПЪРВОТО ЖИВОТНО В КОСМОСА

Кучето Лайка на борда на съветския „Спутник 2“ на 3 ноември 1957 г.

ПЪРВИЯТ ЧОВЕК В КОСМОСА

Руският космонавт Юрий Гагарин на борда на „Восток 1“ на 12 април 1961 г.

ПЪРВАТА ЖЕНА В КОСМОСА

Съветската космонавтка Валентина Терешкова, която четири дни пилотира „Восток 6“ в орбита около Земята през 1963 г.

ПЪ РВАТА РАЗХОДКА В КОСМОСА

Руснакът Алексей А. Леонов излиза на 18 март 1965 г. от кораба „Восток 2“, привързан с въже и 12 минути се носи в открития космос.

ПЪРВАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ

Съветската „Салют 1“, изстреляна през април 1971 г.

ПЪРВОТО ПРИЗЕМЯВАНЕ НА ЛУНАТА

Съветската „Луна 9“, изстреляна на 31 януари 1966 г.

ПЪРВАТА РАЗХОДКА НА ЛУНАТА

Американският астронавт Нийл Армстронг, командир на лунната мисия „Аполо 11“, стъпва на Луната на 20 юли 1969 г.

ПЪРВАТА АНГЛИЧАНКА В КОСМОСА

Родената в Шефилд Хелън Шарман, химичка, която напуска Земята на 18 май 1991 г. с мисията „Союз ТМ12“ и прекарва осем дни в космоса.

ПЪРВИ МАРАТОН

Американската астронавтка Сунита Уилямс, която пробяга Бостънския маратон през 2007 г. на пътечката за бягане, докато обикаляше Земята на борда на Международната космическа станция.

 

ВЕЛИКИ ВОИНИ

 

ХАНИБАЛ

247 – ок.183 г. пр.Хр. – Пълководец от Картаген, повел огромна армия (включително 40 слона), минавайки от Испания през Алпите, за да нападне Рим. Години по-късно предпочел да се самоубие, вместо да се предаде на римляните.

ТАМЕРЛАН

1336 – 1405 г. – Монголски император, с частично парализирана лява част на тялото. Завладял огромни територии, простиращи се от Средиземноморието до Западна Индия и всичко на север до Русия. Бил изключително жесток с враговете си, след всяко превземане на град правел пирамиди от черепите им.

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

356 – 323 г. пр.Хр. – Цар на Македония. Ученик на философа Аристотел,  но можел да укротява и диви жребци. Става цар на 20 години, справя се с гръцкия бунт, завладява Персия, Египет и част от Индия, всичко това преди да стане на 33.

АТИЛА

Ок. 406 – 453 г. – Убива брат си, за да стане крал, говори се, че е изял две от децата му. Събира огромна армия и разрушава много градове в Римската империя. Умира от кръвоизлив от носа, след като се напива безпаметно в нощта на сватбата си.

 

КОЛКО БЪРЗО СЕ ВЪРТИ СВЕТЪТ?

 

Земята се върти около въображаема ос, която минава от Северния до Южния полюс. Това означава, че колкото повече се отдалечавате от полюсите, толкова по-бързо се върти Земята.

На Северния и Южния полюс 0 км/ч

Исландия 700 км/ч

Англия 990 км/ч

Испания 1200 км/ч

Централните щати на САЩ 1200 км/ч

Австралия 1400 км/ч

Кения (екватора) 1600 км/ч

 

ЛУДИ ПО СКОРОСТТА

Скоростта на светлината …………………………………………….1.07 млд км/ч

Скоростта на звука ………………………………………………………………1225 км/ч

Скоростта на „Конкорд“…………………………………………………………2173 км/ч

Рекорд за скорост по земя………………………………………………………1228 км/ч

Най-бърз пътнически влак, японският „Маглев“……………………..603 км/ч

Най-бързо животно, соколът скитник…………………………………389.46 км/ч

Най-бързо земно животно, гепардът………………………………………….110 км/ч

Най-бързо двукрако животно, щраус…………………………………………..72 км/ч

Най-бързият човек досега, Юсейн Болт…………………………………44.72 км/ч

Най-бърз охлюв ………………………………………………………………………0.048 км/ч

Можете да поръчате книгата ТУК.