Журналистът Светослав Терзиев: Властта има интерес да манипулира обществото

Светослав Терзиев
Ако един журналист реши да бъде честен с обществото, рискува да влезе в конфликт с властта. Това обясни пред БНР Светослав Терзиев oт вестник „Сега“.

„Властта има интерес да манипулира обществото. Прави го задкулисно. Разпределя през различни ведомства европейски и български фондове на избрани медии. Те угодничат на властта. Рекламодателите, които финансират неудобни за властта медии, не получават обществени поръчки. Те са принудени да се съобразяват“.

Той коментира и класацията на „Репортери без граници“, в която България се е изкачила с 20 места в Индекса за свобода на медиите и е достигнала до 71 – ва позиция.

„Положението се подобрява от външна гледна точка. Вътре чувстваме какво е . Подобрява се донякъде законодателството. Има формални показатели, по които се измерва свободата на словото. Те изглеждат по-добре. Това подобрение започна през 2021 година“.

Светослав Терзиев смята, че Борисов е имал зловреден принос за свободата на печата и за този показател.

„Трайното влошаване започна с идването на ГЕРБ на власт. Но не е само Борисов. Роля имаше и едно лице, споменавано в докладите на „Репортери без граници“ – Делян Пеевски, които беше крупен собственик на медии в БългарияТой допринесе за общото отравяне на средата на медиите и за влошаване на свободата на словото. Когато започна да се разделя със своята собственост в медиите през 2021 година, нещата тръгнаха към подобрение. Борисов и Делян Пеевски бяха лицата, свързани с най-мрачния период за състоянието на свободата на печата в България“.

Какво се е подобрило?

Терзиев отчете значимостта на законодателни промени, направени в страната ни относно работата на медиите.

„Те спомагат картина да изглежда по-добре и отвън.  В България влезе в сила Закон за свободата на изразяване. Той е за защита на лицата, които подават сигнали и публично огласяват информация за нарушения. Беше приет в края на януари тази година. Става въпрос за източниците на информация. Медиите не са навсякъде. На тях им съобщават. Те защитават своите източници“.

В България обаче започна процесът на съдебния тормоз над  журналисти, напомни журналистът.

„Той е широко разпространен. Беше отбелязан в годишния доклад на „Репортери без граници“. Изразява се в следното – журналистите са обект на всевъзможни съдебни дела. Това са години наред разтакаване по съдилища, притискане, тормоз и разходи, които са непосилни за медиите. Финансово медиите са слаби. Онези, които разполагат с пари, се чувстват силни.

Подобен съдебен тормоз има смразяващ ефект за цялата медийна среда. Това е големият проблем в момента на България. Той ще ни държи дълго време в оранжевата зона, въпреки че вече не сме сред най-застрашените. Но и в момента не сме добре. Можем обаче да вървим към подобрение“.

Терзиев обясни, че тази класация се прави анонимно.

„Разчита се на местни източници на информация. Изпращат се въпросници“.

Какво трябва да се направи, за да се подобри свободата на словото в България?

На първо място Терзиев посочи, че е необходимо да се прекратят т.нар. стратегически дела или делата-шамари.

„С тях много лесно може да се манипулира обществената среда. Медиите са слаби, зависими са от външно финансиране. Обществото не ги финансира пряко“.

Той коментира и взрива срещу кортежа на главния прокурор.

„Самият атентат не изглежда като атентат. Започнаха съмненията доколко първоначално подадената информация е била обективна. Има едно затишие в момента по отношение на този инцидент. Предполагам, че ще се надигне нов шум, когато започнат да излизат повече факти. Рискът Прокуратурата да загуби международно доверие е много голям. Ако този инцидент не се окаже истински, България ще разруши и малкото авторитет, който е останал по отношение на съдебната система“.