България е като Русия?!? Скандално твърдение, изопачаващо фактите

Димитър Ковачевски

Скандално сравнение, изопачаващо фактите – такива са думите на македонския премиер, според когото отношението на България към страната му е като това на Русия към Украйна. В чия полза са тези думи? 

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски сравни българската политика към страната му с тази на Русия към Украйна. Това сравнение е скандално, защото произволно изопачава фактите. Думите на Ковачевски напускат полето на нормалния дипломатически тон – те минират и без това сложните отношения между Скопие и София.

Репликата на Ковачевски бе провокирана от изказване на българската вицепрезидентка Илияна Йотова. На среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, на която присъстваха и двамата, България за пореден път постави въпроса за правата на българите в Северна Македония. Реакцията на Ковачевски на забележките на Йотова, в които няма нищо ново, обаче бе непропорционална.

Не може да става и дума за сравнение между поведението на Москва и София – освен ако това не се прави злонамерено, с груби пропагандни цели.

Кой печели от напрежението между двете страни

От напрежението между двете страни печели преди всичко Кремъл. Русия на президента Путин разпалва антибългарската пропаганда в РСМ и подклажда агресивния български национализъм – това се прави в продължение на години, за да се отслаби ролята на ЕС и НАТО на Балканите.

В основата на т.нар. „френско предложение“, което бе подкрепено в българското Народно събрание през лятото на 2022-а, а впоследствие и от Народното събрание на Северна Македония (с гласовете на 68 от общо 120 депутати), присъединяването на РСМ към ЕС се обвързва с гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание в нашата съседка.

От ВМРО-ДПМНЕ, чието политическо поведение отдавна поражда съмнения, че е под влиянието на кремълската пропаганда, тогава обвиниха премиера Ковачевски и партията му СДСМ  в предателство – заради подкрепата на „френското предложение“ и казаха, че ще лежи в затвора заради него. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески дори изгори документа.

Според ВМРО-ДПМНЕ „френското решение“, срещу което те организираха протести, е дипломатическа победа за България.

Антибългарската пропаганда и истерия само се засилват

След падането на българското „вето“, в РСМ вместо стихване последва засилване на антибългарската пропаганда и истерия. През януари 2023-а секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков бе зверски пребит от трима нападатели. Според свидетели те крещели: „Ти си мръсен българин, ще те убием“. За случая тогава сигнализира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

През май 2023-а Ковачев не бе допуснат да влезе на територията на РСМ. Според министерството на външните работи на РСМ причината била, че евродепутатът и неговите спътници са „потенциални нарушители на обществения ред“. В действителност целта на Ковачев е била да се поклони пред паметта на загиналите български войници край Ново село.

През януари президентът на РСМ Пендаровски поиска в страната да не се допускат неназован български евродепутат и други български граждани, които искали да почетат 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Нови аргументи за българските националисти

Несправедливите думи на Ковачевски спрямо България могат да бъдат разглеждани като реверанс към симпатизантите на ВМРО-ДПНЕ и изобщо към всички, които не харесват българите в РСМ. Те звучат като признание за грешка.

Със сигурност обаче решението на българския парламент да свали „ветото“ спрямо РСМ се разглежда от националистически кръгове у нас, но не само, като наивна отстъпка спрямо Скопие.

Острите думи на Ковачевски, както и растящата българофобия в нашата съседка, за която официалните институции в РСМ си затварят очите, а понякога изглежда и насърчават, ще даде нови аргументи в ръцете на българските националисти, сред които има немалко кремълски патриоти. Партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, която не подкрепи „френското предложение“, е формацията, която през последните години отбелязва най-голям електорален възход, а на последните избори стана трета политическа сила.

Автор: Петър Чолаков, Дойче Веле

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.