Ново издание на „Кризите“ от Кисинджър

Възможно ли е да чертаеш съдбата на света по телефона? Отговор на този въпрос дава Хенри Кисинджър в книгата си „Кризите“ (с логото на Книгоиздателска къща „Труд“). Изданието е анатомия на две големи външнополитически кризи, написано въз основа на непубликувани стенограми на телефонни разговори. 

През 2001 г. Х. Кисинджър предава за обработка дешифрираните телефонни разговори, водени от него, докато служи в администрациите на Ричард М. Никсън и Джералд Р. Форд като съветник по въпросите на националната сигурност, а после като държавен секретар, заемайки двата поста едновременно от 1973 до края на 1975 г. Тези разговори предават настроението при вземането на големи решения и принципите, на които е стъпвала националната политика на САЩ. Ясно е, че решенията, вземани по телефона, са били абсолютно неотложни и поради това не винаги отразяват пълния спектър от съображения. Изчерпателната история би изисквала записи на различни междуведомствени срещи и стенограми на лични разговори с президента. Въпреки това телефонните разговори дават точна картина на императивите, които са налагали решенията – особено при бързо развиващите се събития.

Книгата се отнася до две кризи, които са разрешавани по телефона: близкоизточната война от 1973 г. И окончателното изтегляне от Индокитай през 1975 г. Близкоизточната война налага често използване на телефона, тъй като, когато избухва, Х. Кисинджър е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, а след това, защото времето притиска всички и няма възможност да се използват по-официални средства за комуникация. Окончателното изтегляне от Виетнам трябва да бъде завършено при извънредни условия, които изискват чести телефонни контакти.

Двете международни кризи са съпътствани от вътрешни кризи в Съединените щати. Близкоизточната война се разразява в разгара на кризата “Уотъргейт” и нейните две кулминационни събития обхващат целия период на войната. По времена първите враждебни действия на 6 октомври президентът Никсън приема оставката на вицепрезидента Спиро Егню.

Изтеглянето от Виетнам е краят на едно от най-горчивите разделения в американската история, а позицията на всички ключови актьори се оформя въз основа на становищата, които те са споделяли преди, въпреки че по време на реалното изтегляне това разделение е приглушено от събитията. Независимо от това основните обсъждания продължават и през последния месец, дори когато Индокитай е обхванат от катастрофа.

Книгата излиза в ново юбилейно издание, по случай 100-годишнината на автора.

Можете да поръчате „Кризите“ ТУК.