БАН каза как правилно да изписваме Фейсбук

Снимка: Пиксабей

По четири различни начина може да изписваме Facebook в зависимост от контекста. Това стана ясно от отговор на Българската академия на науките на запитване от OFFNews. 

До октомври търговското име на компанията-майка на Марк Зукърбърг беше Facebook, а след това стана Meta. Meta e собственик на Facebook, Instagram, WhatsApp и др., все повече хора решават да изписват фейсбук с малка, а не с голяма буква.

От БАН дават различни примери за това как да го изписваме – с малка, с голяма буква, с кавички или без:

1. Когато се има предвид социалната мрежа, името ѝ се пише с главна буква и без кавички. Например: Публикувах това във Фейсбук.

2. Когато се има предвид компанията, нейното име се пише с главна буква и в кавички: Той работи в компанията „Фейсбук„.

3. Допустимо е и предаването на името в оригиналната му графика: Можете да видите това на официалната им страница във Facebook.

4. Когато става дума за профила на някого в социалната мрежа, думата е съществително нарицателно, а не собствено име и се пише с малка буква: Видях това на неговия фейсбук.

5. Когато думата се употребява във функцията на прилагателно, се пише с малка буква: Можеш да прочетеш повече на тяхната фейсбук страница.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.