Румен Радев: 24 май е единственият празник, за който не спорим

Румен Радев Снимка: Прессекретариат

Ние българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Днес ние трябва да се гордеем с това. Това заяви държавният глава Румен Радев в своето слово на тържеството пред Националната библиотека в столицата, където се провежда церемонията по отбелязване на днешния празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

„Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В Деня на светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли и крачим заедно в шествието, защото в безбрежното поле на науката и културата цял живот си оставаме ученици. На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били, иска ни се да сме като тях – непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора“, отбеляза Радев.

Според Румен Радев в „българското културно поле на нашата кръстопътна родина“ е попило много влияние.

„Смея да твърдя, че има неща, които остават недостъпни за хладния ум, но които нашият народ разбира, тъкмо поради своя древен, сложен, понякога болезнен, но богат духовен опит. На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език. В него се завръщаме като в свой дом, дори когато сме сами в мислите си или далеч от родината. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез нас, както и че всички заедно подреждаме този единствен общ дом. Нека бдим над него, нека го изговаряме с любов и не пилеем думите, а ги пазим“, каза още в словото си президентът.

Държавният глава изтъкна, че от България тръгват значими културни процеси в Европа. „Българската азбука, славянската книжовност и богослужебна традиция, богомилството са вградени в културния код на континента“, допълни той.

По думите на държавния глава всяко поколение завещава своя версия на езика на следващото, затова ние трябва да пазим неговите богатство и изразителност.

Румен Радев определи като исторически успех международната награда „Букър“, присъдена на писателя Георги Господинов за романа „Времеубежище“. „Това не е не само признание за българския език, култура и просвета, но и един прекрасен подарък за днешния празник“, отбеляза държавният глава.

За днешния празник той пожела на целия народ да надмогне всички изпитания, за да бъде България единна, силна и духовно богата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък каза в словото си, че кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и независимост.

„24 май е празник на душата на България, тържеството на знанието, българският Великден на съзиданието, славната победа на нашата заедност в езика и историята“, каза Фандъкова.

„С нашите „аз“, „буки“, „веди“, „глаголи“ се изписва началото на дългия и нескончаем път на любомъдрието и свободата“, отбеляза кметът на София.

Тя поздрави писателя Георги Господинов за спечелената от него престижна международна награда „Букър“. „Благодаря му за това, че сбъдна чудото на езика, че ни направи горди и щастливи, че ни подтикна да четем, откриваме и мечтаем в красотата на българския език“, посочи Фандъкова.

„Честит празник на пазителите на духа, на българските учители и ученици, университетски преподаватели и студенти, журналисти, артисти, както и на всички, посветили живота си на науката, изкуството и културата. Честит празник на знанието и на съзиданието“, поздрави всички присъстващи кметът на София.