„Мръсни шпиони“, „фашистка пропаганда“: Скандал в парламента между „Възраждане“ и ПП

Снимка: НС

„Възраждане“ нарекоха „Продължаваме промяната“ „Организирана престъпна група за защитаване на чужди интереси“, от формацията пък реагираха с възмущение, че това е „фашистка пропаганда“.

Още на старта на пленарното заседание градусът на напрежение в залата се вдигна с декларацията на Костадин Костадинов. Лидерът на „Възраждане“ излезе с декларация, в която призова ПП-ДБ да не правят правителство. Той се аргументира, че вчера, от изслушването на шефовете на спецслужбите е станало ясно, че това е партия с „шпиони и предатели“, които искат България да стане протекторат и заплашват, че ако не стане кабинет с техния мандат, ще правят майдан и ще има насилие.

„Да стане ясно, че тук имаме не политическа партия, а организирана престъпна група за защитаване на чужди интереси. Нямате морално право да сте тук. Върнете мандата“, заяви от трибуната Костадинов.

„Вчера това, което се случи тук на изслушването на ДАНС, беше абсолютно безпрецедентно за историята на България въобще. Вчера беше един исторически момент, в който бяха вдигнати маските на задкулисието. Нашата страна няма своя собствена суверенна политика, тя е овладяна държава. Когато беше ясно заявено тук от страна на председателя на ДАНС, някои маски паднаха окончателно.

От вчера насам втората по големина парламентарна група няма моралното основание да управлява. Всяка политическа сила, която се поставя в услуга на чужда държава, трябва да бъде заличена. Искам да вярвам, че не всички в тази партия са национални предатели и шпиони. Най-доброто е мандатът да бъде върнат незабавно, защото тази формация няма моралното право да представлява никого другиго, освен посолството и посолствата“, заяви лидерът на „Възраждане“.

Веднага след декларацията му на трибуната застана Мирослав Иванов от ПП, за да протестира срещу казаното от Костадинов.

Той поиска от председателя на НС Росен Желязков да „прекъсва всякакви опити за подобен тип фашистка пропаганда, които се правят от „Възраждане“.

„Никой не дава право на Костадин Костадинов да дава квалификации на когото и да е“, заяви депутатът от ПП-ДБ.

Изказването му беше прекъснато от подвиквания в залата, като ясно се чуха тези от Цончо Ганев. Зам.-шефът на НС от „Възраждане“ викаше с пълно гърло „мръсни шпиони“ и „доказани шпиони“ по адрес на ПП.

През това време някои депутати станаха от местата си, напрежението нарасна и Росен Желязков побърза да разпусне депутатите в почивка.