Честит Ден на детето!

Снимка: Пиксабей

На 1 юни всяка година празнуваме Деня на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. първи юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Тази година е организирана богата програма за малки и големи на различни места в страната.

С първокласници от столичното 60-о ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще се срещне днес служебният премиер Гълъб Донев, който е негов възпитаник. Заедно с децата той ще засажда цветя.

В рамките на провеждащия се пред НДК панаир на книгата е подготвена богата програма за децата. Предвидени са срещи с автори на книги, музика, викторини и награди, разказа пред „Хоризонт“ Елена Георгиева – изпълнителен директор на асоциация „Българска книга“:

„Имаме специално посещение от Томи Контио и Елина Варста, които са от Финландия и идват специално, за да представят своята книга: „Куче с име Коте среща коте“. Също така имаме гости от Чехия, които са писателят Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, които представят тяхната книга, посветена на опазването на околната среда “H2O и тайната водна мисия”. Те ще направят специален творчески уъркшоп“.

За празника и тази година от БДЖ подаряват безплатно пътуване на всички деца на възраст до 14 години днес.

„Български държавни железници“ (БДЖ) организира пътуване със специален влак, който ще бъде теглен от парен локомотив, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Всички малки и големи любители на влаковете ще могат нагледно да се запознаят как са се движели влаковете в миналото чрез парна тяга с пътуване по маршрута София – Перник – София.

Парният локомотив 01.23 ще потегли с атракционния влак от Централна гара София в 09:00 часа и ще пристигне в Перник в 11:00 часа, където пътуващите с композицията ще могат да се присъединят към разнообразната празнична програма в града.

Още с пристигането си пред Двореца на културата гостите на града ще бъдат посрещнати с концерт на детските състави към Обединен детски комплекс – Перник и Младежки дом – Перник. По крайречната алея ще бъдат обособени кътове с различни забавни активности, част от детското турне National Geographic Kids TOUR 2023. Турнето ще включва забавна академия, забавна лаборатория, роботика, екология, забавна математика, география, спорт и други.

Любителите на музеите и историята могат да посетят Подземния минен музей, който е единственият подобен музей на Балканите, разположен в галериите на първите подземни рудници в България, както и сградата на Минната дирекция, Пернишката крепост и Централния градски парк за приятна разходка сред природата.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София – Перник – София е 50 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Количествата са ограничени, предупреждават от дружеството.

Военни формирования от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на силите (СКС) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по традиция „отварят врати“ по повод 1 юни.

Военните формирования от Сухопътните войски в Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол, Елин Пелин, Горна Оряховица, Асеновград и Чирпан ще посрещнат всички желаещи между 09.00 и 11.00 ч. Военнослужещите ще запознаят гостите с историята на формированията, ще покажат образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение и ще демонстрират умения. Посетителите ще имат възможност да разгледат и войсковите музеи, съобщиха от МО.

За любителите на авиацията „отварят врати“ две авиобази от състава на ВВС. Авиобаза Безмер ще посреща гостите от 09:30 до 13:00 ч. Посетителите ще могат да се запознаят със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване, специална и самолетообслужваща техника. Децата са поканени да се включат в надпревара за рисунка на асфалт на тема „Мечтая да летя“, където най-добрите ще бъдат отличени с награди. Ще бъде отворена и богатата експозиция на музея с историята на базата.

16-а авиобаза Враждебна ще отвори врати от 10.00 часа. Малки и големи ще могат да разгледат статичен показ на авиационна и специална техника, стрелково оръжие и бойна екипировка. Предвидени са демонстративни полети с ниско прелитане на военнотранспортните самолети C-27J „Spartan“.

Военнослужещи и цивилни служители от военно формирование 28860 – Горна Малина и военно формирование 22980 – София от състава на СКС ще посрещат посетителите по повод 1 юни от 10:00 до 15:00 часа. В района на военното формирование в село Горна Малина ще бъдат развърнати няколко учебни центъра за показ на стрелково оръжие, комуникационно-информационни средства, използвани в мисиите зад граница, автомобилни и комуникационни средства от състава на националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), реални и виртуални симулационни системи от Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Атрактивният музей на формированието също ще бъде отворен за посещение.

Военнослужещите от военно формирование 22980 – София, кв. „Горна баня“ ще запознаят гостите с въоръжението, бронираната, инженерната и специалната техника във формированието.

За 1 юни военнослужещи от СКСО организират две прояви в Пловдив и в село Труд, Община Марица, Област Пловдив. Отворени врати в район №2 (ул. „ген. Радко Димитриев“ № 2) ще има от 10.00 до 12.00 ч. Ще бъде представен статичен показ на въоръжение, снаряжение и техника За учениците в село Труд ще се проведе „открит урок“ от военнослужещи, а по случай 31 май – Международния ден на военните духови оркестри ще бъде изнесен концерт от Военния духов оркестър на СКСО.