Ето го кабинета Денков-Габриел (пълен списък)

Акад. Николай Денков Кадър: БНТ

Премиерите в ротация, излъчени от ГЕРБ и ПП-ДБ, Мария Габриел и Николай Денков обявиха заедно състава на кабинета на брифинг в парламента след края на преговорите. Сред министрите има само по един политик от всяка от трите политически сили – Мария Габриел от ГЕРБ, Асен Василев от ПП и Атанас Славов от „Демократична България“. Вторият от ПП е премиерът Николай Денков. Останалите министри са експерти. Името на Атанас Славов бе горещата изненада в състава, след като по-рано днес се заговори неофициално, че все още се преговаря кой да бъде министър на правосъдието.

Успоредно с министрите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договориха с ДПС и конституционно мнозинство, след като проведоха две срещи в парламента. Славов е конституционалист и преподавател по конституционно право.

Папката с изпълнения мандат ще връчат на президента в понеделник в 11.00 часа, обяви Денков.

Съставът на кабинета се избистри след след финални преговори в парламента и последвало одобрение на предложенията за министри от националните ръководства във вътрешнопартиен формат. Двете коалиции се разбраха за общо правителство с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел, която ще оглави МС впоследствие на ротация.

Днес обаче изненадващо в совалките се включиха и от ДПС, след като лидерът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски проведоха две поредни срещи в парламента, в стаята на движението, с мандатоносителите от ПП-ДБ и партньорите им от ГЕРБ-СДС.

От проектосъстава на правителството, по време на вчерашния дълъг преговорен ден, от него бяха извадени няколко политически фигури на ПП и заменени с експерти. Така единственият политик до днес сутринта остана Асен Василев – като министър и вицепремиер. В състава на кабинета обаче в последния миг днес влезе и депутат от ДБ – юристът и преподавател по конституционно право Атанас Славов, който ще оглави правосъдието. Денков не отговори кое е наложило смяната на първоначално номинирания зам.-министър Емил Дечев с депутата от „Да, България“.

„Осъзнаваме двамата с Мария Габриел колко трудно ще бъде в следващите дни, но сме убедени, че тази крачка е полезна за България“, заяви номинираният за премиер с първата ротация Николай Денков, като наблегна, че без бюджет следващите месеци могат да бъдат много тежки. „Поемаме този риск с ясното съзнание, че ако тези промени тръгнат в грешна посока, ние сме казали, че ще си подадем оставката. Така че, не трябва да има илюзия в това отношение“, декларира Денков.

„Много дълги бяха разговорите, преговорите изключително тежки“, добави и бъдещият вицепремиер Мария Габриел. Габриел, която сега ще бъде вицепремиер, изчете декларация от името на двата премиери в ротация. В нея се успокояват чиновниците от държавната администрация, че ако работят добре, не са застрашени от чистка.

„Ние заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите“, прочете Габриел.  „Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България, заяви тя. Силното и ефективно държавно управление е немислимо без професионална, ефективна и отлично подготвена публична администрация“, се посочва още в декларацията.

„Благодаря за търпението, благодаря на всички български граждани. Благодаря на акад. Денков освен за търпението и за диалога, искам да благодаря на ГЕРБ-СДС ПП-ДБ и ДПС за това, че сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната“, заяви бившата еврокомисарка.

А бъдещият премиер Николай Денков отказа да коментират поискания имунитет на Бойко Борисов с аргумента, че имат нужда от глътка въздух след дългите и уморителни преговори.

Ето ги и финално одобрените от политическите сили имена на министри в кабинета „Денков“:

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца;

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца;

Асен Василев – министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете;

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи;

Тодор Тагарев – министър на отбраната;

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите;

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката;

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството;

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните;

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката;

Кръстю Кръстев – министър на културата;

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията;

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа;

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика;

Атанас Славов– министър на правосъдието;

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията;

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването;

Зарица Димкова – министър на туризма;

Александър Йоловски – министър на електронното управление;

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.

Така в понеделник в 11.00 часа Николай Денков – номинираният за премиер от ПП и ДБ, ще връчи папката с изпълнен втори мандат на президента с имената на министрите, въпреки апела на Румен Радев да я върне празна.

Срещу кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обявиха не само президентът, както и БСП и „Възраждане“. От ДПС смениха позицията си и вече заявиха, че няма да пречат на кабинета.