Четем „Сезонът на ураганите“ на Фернанда Мелчор – книга от краткия списък на „Букър“

„Сезонът на ураганите“ на Фернанда Мелчор е най-новата книга, която излиза с логото на издателство „Лабиринт“ на 9 юни.

„Сезонът на ураганите“ започва с убийство.

Вещицата е мъртва. И когато няколко хлапаци откриват разложения ѝ труп край една канавка, цялото градче в дълбоката мексиканска провинция се впуска да разследва как и защо е извършено убийството и е обзето от какви ли не страховити слухове, догадки и подозрения.

Повествованието се разгръща в шеметен словесен порой и чрез разказите на неколцина от жителите, свързани по един или друг начин със смъртта на Вещицата, се потапяме в един сякаш прокълнат и обречен свят, изпълнен със суеверия, митове и жестокост. Тук пороците, болката и насилието са се просмукали в самата тъкан на дните и са отровили всичко.

Колкото брутален, безрадостен и циничен да е портретът на Мексико от наши дни с неговите демони, контрасти и бедност, Фернанда Мелчор (р. 1982) е създала шедьовър, с който се утвърждава като най-яркия нов глас в съвременната мексиканска проза.

„Сезонът на ураганите“ е сред финалистите от краткия списък за Международния „Букър“, номиниран е за Националната литературна награда на САЩ, удостоен е с наградата „Ана Зегерс“ и според „Гардиан“ е сред най-добрите образци на художествената литература за 2020 г.

„Фернанда Мелчор надзърта в невидимите кътчета на човешката душа и установява, че всички носим в себе си много от най-мрачните ѝ оттенъци.“

Бенджамин П. Ръсел, „Ню Йорк Таймс“

„Сезонът на ураганите“ на Фернанда Мелчор

ФЕРНАНДА МЕЛЧОР е родена на 1 януари 1982 г. във Веракрус, Мексико.
Завършила е журналистика и е носителка на множество награди. Последният й роман „Раи“ е сред финалистите за Дъблинската литературна награда за 2023 г.

Можете да поръчате книгата през фейсбук страницата на издателство „Лабиринт“ ТУК.