Людмил Ангелов и Румен Цветков изпълват със съвършен звук камерна зала „България“ тази вечер

Седмицата на „Софийски музикални седмици“ започва с рецитал на популярния на пет континента и любим на българската публика пианист Людмил Ангелов.

Двамата заедно със световно признатия майстор на виолата и  кралски виолист на Испанската Кралска Опера във Валенсия Румен Цветков ще изпълнят камерна зала „България“ със съвършен звук и образи от Ф. Шуберт – Соната “Арпежионе” за виола и пиано, Дж. Енеску – “Концертна Пиеса”, Ал. Глазунов – “Елегия” за виола и пиано, “Медитация” за цигулка и пиано, П.И. Чайковски – “Ноктюрно” (версия виола В. Борисовски); “Мелодия”; “Пеццо Капричиозо” (версия виола Р. Цветков).

Концертът е тази вечер от 19 ч. в камерна зала „България“.

Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано и къде ли не по света.

Известен и признат в света на музиката е като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Канен е за жури на международни конкурси, между които “Фр. Шопен” във Варшава през 2010, 2015 и 2020 година. От сезон 2011/2012 той преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас.

Румен Цветков е професор по виола и камерна музика в консерваториите в Мадрид (MusicalArts) Испания, “Fontys Conservatory”- Нидерландия и Нов Български Университет. От сезон 2012-2013, Румен Цветков е соло виолист на Симфоничния оркестър на Испанската Кралска Опера във Валенсия по лична покана на Маестро Зубин Мета.

Румен Цветков провежда майсторски класове в САЩ, Европа и Азия . По покана на известния клавирен институт Ван Клайбърн (САЩ), е  гост-артист на програмата за камерна музика, a oт 2005 година насам е член на Американската Виолова Асоциация.

Маестрото концертира с виоли направени от Симон Шодлер през 1785 -„Тhe Time“ (Времето), Джузепе Джакетти ди Рома и виола от „Руският Страдивари“-Тимофей Подгорни наречена „Поетът“.

Според световната музикална критика, за Румен Цветков е написано: “Неговият звук притежава безкрайни цветове“- Лос Анжелис Таймс; “Приказно музициране и неповторимо присъствие“ – Манхаймер Морген.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г.

Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация