Анжел Вагенщайн си отиде на 100 г.

Анжел Вагенщайн Кадър: БНТ

На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.

„Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие“, написа във Фейсбук внучката на Джеки – Жаклин Вагенщайн.

„Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха!“ Така изрази тъгата си от загубата д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България „Шалом“.

„Желанието на Анжел е да бъде изпратен в тесен семеен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел“, съобщи още той.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Като ученик се включва в РМС и антифашистката съпротива, а през 1944 г. е осъден на смърт по Закона за защита на държавата, но бомбардировките на затвора и смяната на политическия режим водят до щастливото му избавление.

По-късно завършва кинодраматургия в Москва. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Създал е сценариите за 52 игрални, документални и анимационни филма, заснети в девет страни. Сред тях са „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“, „След края на света“. През 90-те години се отдава на литературата и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, преведени на шест езика. Носител на редица български и чуждестранни отличия – орден „Стара планина“, държавна награда „Паисий Хилендарски“, офицер на френските ордени „За заслуги“ и „За литература и изкуство“, Германската национална награда за изкуство I ст., Годишната литературна награда на парижката Сорбона, Европейската награда за литература „Жан Моне“. В навечерието на 100-годишния си юбилей бележитият писател и киносценарист беше удостоен и със Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

„Както той казва – „Да станеш на 100 не е геройство“, но всичко друго в живота му е. Едва ли повечето от нас биха имали много възможности да се докоснат до такова „чудо“. За мен е чест и отговорност да съм малка част от века, в който с Джеки сме били заедно на земята“, сподели внучката на Вагенщайн Жаклин при отбелязването на вековния юбилей м.г.

Вевести.бг изказва съболезнования на семейството и близките на Анжел Вагенщайн. Светла му памет!