Драгомир Стойнев поиска оставката на председателя на ДКЕВР

Светла Тодорова защитава корпоративни интереси вместо националните, каза бившият министър на икономиката и енергетиката

8551_f7mTDNyAS8Fsth0KDUvu67TSxtMHm8

Апелирам към министър-председателя незабавно да освободи от поста председател на ДКЕВР Светла Тодорова. Това каза по време на пресконференция водачът на листата „БСП – лява България” в Стара Загора и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от „Фокус”.

Два са мотивите за исканата от Стойнев оставка – първият е, че Тодорова работи срещу националните интереси, вторият е, че действията й и вземаните от нея решения водят до необосновано увеличение на електроенергията. Драгомир Стойнев заяви, че всички изявления на Светла Тодорова в пресата ще бъдат в подкрепа за ЕVN и ще са срещу държавата във воденото от електроразпределителното дружество дело срещу България. Делото е заведено през месец април 2013 г. за неустойки в размер на един милиард и двеста милиона лева за неизпълнение на условията по инвестиционния договор като визират всички правителства от 2005 до сега. Към делото EVN е приложило протоколи и стенограми от 2004 г., когато в преговорите е участвала Светла Тодорова като член на ДКЕВР.

 

Драгомир Стойнев зададе два въпроса към министър-председателя проф. Близнашки, как е назначена Светла Тодорова за председател на ДКЕВР и не защитава ли тя интересите на EVN с действията си, вместо българските национални интереси. Вторият въпрос кой връчи на министър-председателя CV-то й – EVN или президентът Плевнелиев. Според Стойнев действията на Светла Тодорова слагат край на преговорите с двете американски централи.

 

„По мое време започнаха преговорите с централите, платихме 100 млн. евро, за да седнат те да преговарят. Тези преговори са стопирани по инициатива на Тодорова. Тя оказва натиск и върху политиката на ВиК-та. Всичките ни усилия за една година да стабилизираме сектор енергетика са били напразни, защото Тодорова защитава корпоративни интереси вместо националните”, каза Стойнев.