Опитаха да хакнат сайта на парламента

Атаката срещу уебстраницата на Народното събрание е била сериозна, обясни пред БНТ министърът за електронното управление Александър Йоловски. Работи се по установяването на източника.

„Това е стандартна атака „отказ от услуга“, при която не са достъпни услугите и самата интернет страница на НС. Атаката не е била твърде голяма, но когато една институция се спасява самостоятелно, винаги това е по-тежко, така че, ако тази атака беше насочена към други системи на електронното управление, тя нямаше да е успешна“, заяви той.

На въпрос дали може да потвърди, че източникът е руска хакерска група, той отговори, че е напълно възможно.

„Но в крайна сметка трудно се проверяват тези неща и резултатът е важен. Не кой атакува, а как ще защитаваме, така че ние ускорено работим с администрацията на НС за предотвратяване на такива атаки в бъдеще“, посочи Йоловски.

През последните 12 месеца са отразени над 80 атаки по държавна електронна инфраструктура, обясни той. Последната и най-голяма атака е била миналия месец.

„Тя беше атака към ресурсите на електронното управление, но тъй като ние сме се подготвили адекватно, предвидили сме съответния ресурс и защити, и в крайна сметка никой не разбра. И това е задачата на киберзащитата, тя адекватно да отразява всички атаки“, разказа министърът на електронното управление.