Асен Василев се похвали: Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., сега е на излишък от 500 млн. лв.

Асен Василев и Николай Денков Снимка: Пресцентър на МФ

„Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), свързани с второто плащане, да бъдат приети.“  Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на пресконференция в Министерския съвет, посветена на проблеми, завещани от служебните кабинети. На нея стана ясно, че по отношение на ПВУ кабинетът Денков е открил сериозно забавяне от страна на служебното правителство, както по отношение на законодателните предложения, така и при мерките, които е следвало да бъдат предприети от изпълнителната власт.

Към момента една голяма част от законите вече са приети от Народното събрание. Друга част от тях са приети на първо четене и чакат второ четене. Има и закони, които не са били разработени от служебния кабинет, като например промените в Закона за енергетиката, които вече са готови и обявени за обществено обсъждане с идеята да влязат в парламента началото на септември, посочи Асен Василев. Освен това интензивно се работи за останалите мерки, които не са законодателни, като срокът за изпълнение отново е краят на септември. Като пример за такива мерки  министър Василев даде доклада на  Комисията за енергиен преход, който трябва да бъде изготвен и публично обсъден. Предстои да бъдат направени и част от възлаганията, които са били забавени, както и да бъдат разработени съответните поръчки. Целта е към края на септември страната ни да е готова с по-голямата част от  условията за второто плащане, за да може правителството да изпрати искане и да получи плащането до края на годината.

Министър Василев подчерта, че няма връзка между предоговарянето на ПВУ, гласувано с решение на Народното събрание, и второто плащане. „Второто плащане не съдържа елементи, които трябва да бъдат предоговорени. Единствените енергийни елементи, които второто плащане съдържа, е докладът на Комисията за енергиен преход. Елементите, които се предоговарят, са от третото плащане нататък, така че ние можем да си изпълним всички ангажименти по второто плащане без да нарушим решението на парламента“, обясни Василев. Според него страната ще изпълни поетите ангажименти на този етап, като това не пречи паралелно да върви предоговарянето, което ще отнеме по-дълъг период от края на септември.

Министър Асен Василев коментира и че проблемите, свързани с бюджетирането от страна на служебния кабинет, вече са решени като е приет адекватен бюджет – с 3% дефицит, като са запазени и надградени социални плащания и не е увеличена данъчната тежест. Той подчерта, че новите ръководства на приходните агенции са имали по-малко от два месеца да наваксат заварения в хазната дефицит за 2023 година, като са събрали около два милиарда повече приходи. Така от дефицит от близо 1,2 млрд. лв. в края на май, в момента хазната е на излишък от 500 млн. лв.