Останки от тялото, намерено в шахта, имало дори на Витоша, заловиха убиеца и негов помагач

Снимка: МВР

41-годишният мъж, чийто останки бяха открити в шахта на жилищна кооперация, е съден за опит за убийство преди години. Той е с влязла в сила присъда, която е изтърпял. Преди 10 години е получил условна присъда. Части от тялото му са хвърляни и в кофи за смет на различни места в София. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Нова тв директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов. 

Сигнал за изчезването на мъжа е подаден на 8 август в Четвърто РУ от негови близки. „Веднага след това започнахме оперативно-издирвателни мероприятия, за да установим евентуалните маршрути на лицето. Установихме широк кръг от хора, с които той ежедневно се е срещал. Занимавал се е с бизнес – бил е собственик на масажно студио. Има и бизнес партньор – лице, което не е български гражданин”, подчерта старши комисар Николов.

По думите му, след уточняване на кръга от близки на лицето, е започнала работата по вероятните версии по изчезването му. „Бързо се ориентирахме за евентуалния извършител на това престъпление. В рамките на около 30 часа установихме всички възможни маршрути, версии и причини за изчезването. С оперативна комбинация установихме и съучастника в престъплението. Извършителят се е опитал да прикрие следите си и да укрие вещи и предмети, които биха го уличили в престъплението. Соченият за извършител към момента е безработен. Той е бивш барман в столично заведение. Мотивът най-вероятно е финансов. Жертвата и извършителят са имали бизнес планове, които в един момент 31-годишният задържан разбира, че няма да се осъществят. Той вероятно губи самообладание, кани жертвата в собствения си апартамент и му нанася удар в тъп предмет в задната част на главата”, посочи шефът на СДВР.

Тялото е разчленено в банята на въпросния апартамент. „Изхвърлянето на част от останките е станало в тоалетната чиния. Така те попадат в канализацията на сграда. Намерени са кости на убитото лице в пет отделни чувала в яма на Витоша. Към зловещата находка бяхме насочени от помагача на престъплението. Той е помогнал с пренасянето на точно тези останки към Витоша и кофи за сметосъбиране в района на престъплението”, подчерта старши комисар Николов.

Той подчерта, че предполагаемият убиец е известен на полицията. „Има стари криминални прояви. Последната е от 2013 г. – за средна телесна повреда. Неговите близки, както и психолозите, с които работихме, го описват като зъл, агресивен човек. Били са в близки отношения с жертвата. Не мога да твърдя категорично дали има някакъв личен елемент. Но по-скоро след провалена бизнес сделка. Решил е да го убие, тъй като най-вероятно му е завиждал за доброто финансово състояние“, каза старши комисар Николов.