ЗАГЛАВИЯ

По двама българи на ден слагат край на живота си

Все повече от психичните заболявания се свързват със стреса като отключващ или рисков фактор

s1_G8Og32z5Yz

 

Всеки ден в България средно двама души отнемат сами живота си. Това съобщи БНР като се позова на данни на сектор „Психично здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

Между 750 и 800 годишно са смъртните случаи вследствие на опити за самоубийство в последните години, като България е една от страните с притеснително високи нива.

„Средната пропорция е 1 към 10 успешни опита, а в България е 1 към 4, тоест на четири опита за самоубийство един е успешен“, обяснява психиатърът д-р Захари Зарков.

Данните на сектор „Психично здраве“ показват още, че 11.5% от българите страдат от някакви тревожни разстройства, а други 6.2 на сто – от депресивни състояния. България е в средата на европейската класация що се отнася до разпространението на състоянията на тревожност или депресии – близо 20 на сто от хората са преживявали подобни състояния. Смущаващото за психиатрите обаче е, че заболяванията са забелязват твърде късно. Обичайно хората с тези симптоми се насочват към кардиолог, специалист по белодробни или други вътрешни болести.

Все повече от психичните заболявания се свързват със стреса като отключващ или рисков фактор. „Стресът разболява“, коментира д-р Зарков и продължава, „В състояние на стрес тялото, организмът и умът се подготвят за битка или бягство. Стресът е причината да се развият много заболявания, включително и психични или социално значими – сърдечно-съдовите, стомашно-чревните, язвите, диабет, тревожност и депресия“.

Заради смущаващите данни в началото на 2015 г. експертите започват нов проект, в рамките на който ще бъдат обучавани различни професионални групи за подобряване на превенцията на самоубийствата. Ще се подобри обменът на информация между различните институции и ще се проведе ново епидемиологично проучване за разпространението на психични разстройства сред българите.

След края на проекта, който ще продължи 18 месеца, институциите ще могат да изградят политики за психично здраве, съобразени с реалните нужди на хората. В момента статистиката показва, че в някои области на страната самоубийствата са много повече, отколкото в други, но липсва информация, за да се отговори на въпроса защо е така.