Кралският монетен двор пусна монета от 2 лири, посветена на Толкин

Снимка: www.royalmint.com

Кралският монетен двор на Великобритания представи възпоменателна монета, посветена на живота и творчеството на британския писател и филолог Дж.Р.Р.Толкин (1892-1973), съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

В центъра на монетата с номинална стойност 2 британски лири е монограмът на писателя, украсен с рунически знак. Той е обграден с надпис „1892 Р.Р. Толкин 1973 – писател, поет, филолог“.

Монетата е посветена на 50-годишнината от смъртта на писателя. На ръба й има цитат от „Гатанката на Бързоход“, включена в „Задругата на пръстена“, първата част от трилогията „Властелинът на пръстените“ – „Не всички, които се скитат, са загубени“.

Интересът към монетата е голям. Вече 24,5 хиляди души са се регистрирали, за да я купят.

През 2008 г. Толкин е класиран на шесто място сред следвоенните британски писатели от в. „Теймс“.

По неговите книги са заснети шест филма от новозеландския режисьор Питър Джаксън, а през 2019 г. излезе биографичният филм за Толкин, заснет от финландския режисьор Доме Карукоски.

„Амазон“ предвижда телевизионен сериал, базиран на „Властелинът на пръстените“.

От приказката „Хобит или дотам и обратно“, измислена от Толкин за синовете му и публикувана през 1937 г., впоследствие израства тритомният епос „Властелинът на пръстените“ – най-известното произведение на жанра фентъзи. Тези книги донесоха световна слава на оксфордския професор по староанглийски, който обича поезията и създаването на изкуствени диалекти.

В „Силмарилион“ и други произведения, събрани и публикувани след смъртта на писателя от неговия син Кристофър Толкин (1924-2020), магическият свят на Средната земя придобива чертите на религиозен и героичен епос, в който се преплитат скандинавски, германски, славянски и карело-фински мотиви със зороастризъм и християнство.

На езиците на Средната земя, създадени от Толкин, са посветени научни монографии.