Путин с първи коментар за смъртта на Пригожин

Владимир Путин

Владимир Путин изпрати днес съболезнования на семейството на основателя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, за когото властите съобщиха, че е загинал при разбиването на частния му самолет вчера, предаде БТА. 

Това е първата реакция на руския президент на гибелта на Пригожин. Руският бизнесмен, близък до президента, играеше ключова роля във военната кампания в съседна Украйна, преди да оглави неуспешен кратък бунт срещу властта през юни.

Руският президент изрази съболезнования на семействата на жертвите на самолетната катастрофа в Тверска област:

Случилото се е трагедия. Първоначалните данни сочат, че там [в разбилия се самолет] е имало и служители на компанията „Вагнер“. Бих искал да отбележа, че това са хора, които имат значителен принос в борбата ни срещу неонацисткия режим в Украйна. Ние помним това, знаем го и няма да го забравим…“, каза Путин и допълни:

„Познавам Пригожин от много отдавна, от началото на деветдесетте години. Той беше човек със сложна съдба, и грешките му бяха сериозни, но той постигаше правилните резултати. Както за себе си, така и, когато го молех за това, за общата кауза, както през последните месеци. Той беше талантлив човек, талантлив бизнесмен. Доколкото знам, вчера тъкмо се е върнал от Африка. Срещнал се е с някои служители там. Но това, което ми съобщи днес ръководителят на Следствения комитет, е абсолютно сигурно: те вече са започнали предварително разследване на инцидента и то ще бъде извършено в пълен обем и доведено до край. В това няма никакво съмнение. Ще видим какво ще кажат следователите в близко бъдеще“, каза още руският президент, цитиран от Дир.бг.